Најновије

КРАЈ ПРИМИРЈА У ИДЛИБУ? СИРИЈИ ТЕК ПРЕТИ ПАКАО! Џихадистима истиче рок за повлачење, САА припрема велику офанзиву, која има само један циљ!

Припадници више група џихадиста, који имају подршку Турске, и даље одбијају да се повуку са једне од главних саобраћајница у Сирији, ауто-пута М-4 (Алепо - Латакија).

САА спремна за офанзиву у Идлибу (Фото: Јутјуб)

Локални медији подсећају да је 5. марта у Москви постигнут споразум о примирју у Идлибу, који су потписали председници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган.

Према том споразуму турска војска је пристала да до 12. марта очисти подручје око ауто-пута, а џихадисти су морали да се повуку из ове области.

Међутим, милитанти нису хтели да послушају своје савезнике, а руска страна је дала рок до 31. марта да турска војска испуни своје обавезе.

Џихадисти су неколико пута блокирали заједничке руско-турске патроле, а на неколико места су уништили ауто-пут.

Пошто рок за испуњење обавеза истиче ноћас, сви се питају шта би могло да се деси већ сутра. Локални медији наводе неколико опција. Једна од њих је да Русија да турској војсци нови рок да убеди џихадисте да се повуку са ауто-пута.

Такође, као једна од опција се помиње да дође до обнове сукоба, пошто и Сиријска арапска армија (САА) и џихадисти уз помоћ Турске гомилају наоружање у овом подручју.

Џихадисти су више пута провоцирали САА претходних дана, а војска је узвраћала само када је била приморана. Локални медији, наводе да би, у случају да се обнове сукоби, тешко ко могао да заустави ратна дејства, која би могла да однесу велики број људских живота. 

Ситуација у Сирији је ионако тешка, пошто овој земљи прети епидемија вируса корона, а наставак рата би додатно уништио земљу.

Прочитајте ОВДЕ зашто се Американци повлаче из још једне базе у Ираку.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА