Португал се суочава са још "месец до два" забране кретања

ЛИСАБОН: Португалски премијер Антонио Коста изјавио је данас да ће се та земља можда суочити са још "месец до два" ограничења кретања људи, пошто се број оних који су умрли од корона вируса ближи бројци 200.
lisabon, pixabay
Фото: pixabay.com

Очекује се да ће председник Марсело Ребело де Суса касније у току дана одлучити да ли ће продужити ванредно стање, проглашено 18. марта, што је ограничило путовања која нису неопходна и натерало хиљаде предузецћа да затворе своја врата, преноси Ројтерс.

Укупно 3.600 компанија затражило је подршку владе за исплату дела зарада за 76.000 радника, чији су послови привремено обустављени као последица кризе због корона вируса, рекао је премијер,

Коста је ове недеље рекао да очекује да ће председник продужити ванредно стање, јер здравствене власти предвиђају да ће се број случајева у земљи, где је број заражених и смртних случајева далеко испод оних у суседној Шпанији, до маја усталити.

До сада је број потврђених случајева коронавируса порастао на 8.251, а 187 је умрло.

"Не знамо да ли ће ово трајати један, два или три месеца и то је очигледно застрашујуће за све", рекао је Коста на телевизијском каналу СИЦ.

Како се ближи ускршњи викенд, подсетио је Португалце да "људи не могу да иду кући да посете своје породице".

"Ове године морамо рећи нашим људима емигрантима да не долазе - а ако дођу, да не напуштају своје домове“, казао је он.

Десетине хиљада Португалаца, који живе у земљама попут Француске, Луксембурга и Швајцарске, долазе сваке године да ускршње и летње празнике проведу у Португалу.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести