Какве је то нове перфидне мере увела Приштина против Срба?

© AP Photo / Visar KryeziuАљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија
Пратите нас
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Марко Ђурић изјавио је да Приштина није укинула таксе на робу из централне Србије и БиХ. А косовски премијер у оставци Аљбин Курти поновио је да укидање такси важи само уз увођење мера реципроцитета. Какве је то онда мере сад Приштина увела против Срба?

Курти је објаснио да је у питању само суспензија такси и то условна. Ђурић објашњава да се  у ствари уводе нове казнене мере за наше грађане и привреду , да Приштина наставља да се "поиграва" економском перспективом Срба те да је Куртијева одлука "представа" намењена делу међународне заједнице.

Албански политиколог Неџмедин Спахиу не слаже се у потпуности са тим да таксе нису укинуте и напомиње да Приштина само ради оно што је Куртијева влада усвојила.

Нове мере Приштине против Срба

„Мере реципроцитета у пракси значе да би возила са косовским таблицама требало убудуће да уђу у Србију несметано као што то могу возила са српским таблицама на Косово. Такође, реципроцитет подразумева да сва роба која је произведена на Косову и носи ознаку Косова може да буде транспортована кроз Србију као што је то случај са српском робом на Косову, а не да на ознакама пише  Косово и Метохија што би значило да су то производи произведени унутар Србије. То је поента,“ каже он.

Ако Србија то одбије, онда ће на снагу ступити и мере реципроцитета из одлуке Владе Косова, то јест, српски производи неће моћи на Косово. Спахиу наглашава да ће тако бити све док је у Приштини техничка влада.

„Док је ту Курти одлука се неће мењати. Данас је први април и то је рок који је Курти дао да Србија прихвати њихову одлуку.  Ако то не уради и аутомобил или производи са ознаком Косово не уђу у Србију, реципроцитет ступа на снагу,“ каже наш саговорник.

Спахиу напомиње да Курти у техничком мандату може да остане на власти све док Хашим Тачи од Уставног суда не добије другачије мишљење.

„Тачи је позвао Куртија да да име новог мандатара. Он то није урадио и сада је даља одлука на суду који може да одлучи да Тачи мандат повери другопласираној странци. До тада, таксе у потпуности нико не може да укине,“ објашњава наш саговорник

Србија рекла своје

Милован Дрецун председник Одбора за Косово и Метохију у Скупштини Србије не сматра да се треба бавити превише Куртијем и понавља да је став Владе Србије јасан:

„Наш став је да таксе морају да се укину без икаквог реципроцитета и условљавања. Нека укину таксе и онда можемо да разговарамо,“ кратак је Дрецун.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију напоменуо је и да дубоке и суштинске разлике Београда и Приштине треба да буду по страни јер би сви требало снажно и непосредно да сарађујемо на превазилажењу епидемије која не зна за границе, политичко опредељење, веру и нацију. А не да се, како је Ђурић рекао, на "перфидан начин" уводе до сада непостојеће баријере за трговину и кретање људи и робе.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала