Migranti solidarni sa nama u borbi protiv korone i spremni da pomognu

U Prihvatnim centrima u Srbiji ima osam i po hiljada migranata, u četiri centra u Pčinjskom okrugu 1800. U Bujanovcu i Preševu su samci uglavnom iz Avganistana, a u Vranju i Bosilegradu porodice sa decom. Neki od migranata koji su medicinski radnici izrazili su želju da pomognu našem zdravstvu.


Solidarni su, žele da pomognu našim zdravstvenim radnicima, jer su u svojoj zemlji Siriji, radili u bolnicama.
"Ovo je poruka srpskom narodu i vlasti, ja i moji prijatelji iz Sirije želimo da pomognemo kao volonteri i na taj način se odužimo za sve što nam pružate",ističe Bašar Škar, medicinski radnik iz Sirije.
"Želim da radim kao volonter u bolnici ili u kampovima, bilo gde, da pomognem Srbiji u borbi protiv korone", kaže Hasen Masri, medicinski tehničar iz Sirije.
"Ja sam medicinski radnik i hteo bih da pomognem kolegama iz Srbije i ovom narodu, kao što oni pomažu nama", naglašava Jaser Dalur  medicinski tehničar iz Sirije.
I krojač Soled Habibi iz Irana pomaže. Od uvođenja vanrednog stanja šije zaštitne maske za migrante u Prihvatnim centrima na jugu Srbije, ali i za zaposlene u Komesarijatu za izbeglice i migracije.
"Želim da pomognem u borbi protiv korone, jer se celi svet bori protiv ove bolesti. U ovim danima šta bi drugo i radili, nego da se borimo protiv nje", kaže Soled Habibi iz Irana.
U Prihvatnim centrima su pojačane mere bezbednosti i lične higijene, a migranti i održavanju i higijenu u objekatima u kojima borave.
"Mnogo više vode računa o higijeni, prate vesti. Mi ih obaveštavamo na svim njihovim jezicima, imamo štampane biltene gde se oni upoznaju sa situacijom kako u Srbiji, tako i u Evropi i u svetu. Svesni su da su ovde i da nemaju gde, jer su granice zatvorene", naglašava Slobodan Savović, Komesarijat za izbeglice i migracije.
"Ne idite napolje, ostanite ovde, to je najbolje za vas i najbolje za mene. Hvala", dodaje Permanem iz Avganistana.
U Prihvatnom centru u Bujanovcu trenutno ima 260 migranata, a u Preševu 1200. Povećavaju se kapaciteti, postavljaju montažni objekti kako bi se rasteretili centri na severu zemlje.
четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво