Članice EU-a ukazuju na rizik od kršenja vladavine prava

Uvedene mjere ne bi trebale ograničavati slobodu izražavanja ili slobodu medija (EPA)

Više zemalja Evropske unije potpisalo je zajedničko saopćenje u kojem izražavaju zabrinutost zbog rizika od kršenja principa vladavine zakona, demokratije i osnovnih prava uslijed usvajanja određenih hitnih mjera u borbi protiv bolesti COVID-19.

Belgija, Danska, Finska, Francuska, Grčka, Holandija, Irska, Italija, Latvija, Luksemburg, Njemačka, Portugal, Španija i Švedska ocjenjuju da je u trenutnoj “situaciji bez presedana” legitimno da države usvajaju vanredne mjere u cilju zaštite građana i savladavanja krize, ali i kažu da one trebaju biti ograničene na ono što je nužno, proporcionalne i privremene, uz obavezu poštivanja međunarodnog prava.

Nadgledanje vanrednih mjera

Posebno se naglašava da uvedene mjere ne bi trebale ograničavati slobodu izražavanja ili slobodu medija, prenosi Tanjug.

“Moramo zajedno prebroditi ovu krizu i na tom putu zajedno se pridržavati naših evropskih principa i vrijednosti”, navodi se u zajedničkoj izjavi grupe zemalja članica EU-a.

Dodaje se da se podržava inicijativa Evropske komisije za nadgledanje vanrednih mjera i njihove primjene kako bi se osiguralo poštivanje osnovnih vrijednosti Unije.

Istovremeno se Vijeće EU-a poziva da razmotri to pitanje.

Izvor: Agencije