Usred žarišta bez zaraženih: Kako su italijanske varošice izbegle pošast

M. OSTOJIĆ

03. 04. 2020. u 00:44

U Italiji, koja je najviše pogođena pandemijom, više malih varoši bez korone. U ta mesta se najčešće stiže jednim jedinim putem između polja

Усред жаришта без заражених: Како су италијанске варошице избегле пошаст

Ferefa Erbonjone

RIM SPECIJALNO ZA „NOVOSTI“

U Italiji, zemlji koja je najžešće pogođena pandemijom sa više od 110.000 zaraženih i preko 13.100 mrtvih nalazi se nekoliko malih varoši, neke od njih čak usred Lombardije, koja je žarište, u kojima nema ni jednog jedinog smrtnog slučaja, čak nijedne zaražene osobe!

Samo u oblasti Veneto, čiji je glavni grad Venecija, ima 55 takvih mesta koja deluju kao da imaju neku neverovatnu zaštitu. Ali oni koji su ovu neobičnost istraživali kažu da je reč o dve srećne realnosti - geografski položaj i svest da se samo strogom disciplinom može izbeći najgore.

Za te male naseobine, često prave srednjovekovne perle, teritorijalna izolovanost smatra se presudnom, jer su unutar teritorije gde je teži pristup, pa malo ko izlazi ili tamo dolazi. Sva ova mesta nalaze se "unutar zemlje" i u ta mesta se najčešće stiže jednim jedinim putem između polja.

Bitno je i što je reč o starijem stanovništvu koje se još seća Drugog svetskog rata pa im nametnute zabrane ne padaju teško kao u gradskim sredinama.

Jedno od tih mesta je selo Ferera Erbonjone u centru Lombardije na 90 kilometara od mesta Kodonjo gde se još traga za nultim pacijentom, i na 50 kilometara od Milana, gde nije zabeležen nijedan slučaj infekcije virusom korona! Selo ima 1.099 stanovnika i svi oni odolevaju svim epidemiološkim zakonitostima, neverovatno imuni.

Lekari su upravo tamo započeli da izučavaju taj fenomen, uzimaju uzorke krvi na dobrovoljcima radi istraživanja da shvate o čemu je reč. Međutim, gradonačelnik Đovani Fasina je uveren da su izvesne osobe ipak došle u kontakt sa virusom i da se razvila asimptomatična infekcija, a sada će se uzimanjem uzorka krvi doći do eventualnog procenta imune populacije.

Uz to i on ističe "kinesku disciplinu". Svi građani, kako je rekao, striktno se pridržavaju zabrane izlaska i naloga da izbegavaju sve socijalne kontakte od samog početka epidemije u Italiji.

Ferera Erbonjone nije jedino "srećno ostrvo".

Đusto Kanaveze u Pijemontu, 3.300 stanovnika, niko pozitivan kao i prostor oko mesta Bairo, 800 stanovnika na 37 kilometara od Torina, niko zaražen, ili Ćezana i Klaviere takođe u Pijemontu. Čitava provincija Ferara ima vrlo malo zaraženih i njihov broj ne eskalira, i tamo je takođe počelo izučavanje ovog fenomena.
Evidentirano je i selo na Sardiniji, takvo je i naselje Nemi sa 1.931 stanovnikom, jedno od najmanjih u rimskoj provinciji, 37 kilometara od Rima. A u prestonici je zaraženih više od 2.000 osoba.

MOŽDA JE GENETIKA

Stručnjaci za virus korona smatraju da nije samo geografski položaj specijalna zaštita, već možda i nešto u genima žitelja ovih mesta. Možda je njihov genetski kod taj koji ih brani od smrtonosnog virusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije