Kako su rasle plate u Zvezdi? Lazoviću se dugovalo 500.000 evra, Marko Marin prvi milioner

Vreme čitanja: 5min | pon. 13.04.20. | 09:44

Gelor Kanga prvi probio granicu, Luka Jović igrao za 9.000 evra mesečno

Članovi svake prethodne generacije Crvene zvezde, reći će vam kako su igrali u pravom klubu, ali u pogrešno vreme. Bar kada je reč o finansijama i jačini ugovora. Imao je bivši kapiten Nenad Lalatović vrlo emotivan – istina neformalni razgovor – sa predstavnicima beogradskih medija prilikom povratka sa priprema u Antaliji, prožet rečima da bi njegova levica i visina u današnjim uslovima vredeli makar 500.000 evra po godini.

Da ne govorimo o onim najtežim sezonama, kada su se igrači Crvene zvezde uzdali u pomoć prijatelja i bili skloni improvizaciji kako bi preživeli makar do desetog u mesecu. Bilo je tu i vrlo tužnih ljudskih sudbina, detalja kada su stranci poput Isaha i Parkera „rovili” po džepovima i tražili sitninu kako bi kupili osnovne potrepštine.

Izabrane vesti

KO SE KOLIKO PARA ODREKAO U ZVEZDI?

 Računajući poslednjih šest sezona, od kada klubom sa Marakane upravlja garnitura čiji je glavni eksponent generalni direktor Zvezdan Terzić, Crvena zvezda je pre pandemije virusa korona dostigla istorijski maksimum. I veliko je pitanje hoće li u bližoj budućnosti  igrači Crvene zvezde biti tako dobro plaćeni kao poslednjih 18 meseci. Tema o debljini novčanika momaka sa profesionalnim ugovorom u Ljutice Bogdana postala je vruća posle usvojenog predloga da im se mesečne zarade prepolove tokom pandemije virusa korona i prvenstvene pauze. To znači da će El Fardu Ben, kao najplaćeniji igrač Crvene zvezde, sa godišnjim ugovorom od 650.000 evra, ostati bez 81.500 evra. Naravno, ako ne bude novih promena. Ugovori od 500.000 evra (trenutno ih imaju četvorica igrača) postala su Zvezdina svakodnevica u eri Lige šampiona, dok u prvoj godini ugovora mladi vezista Veljko Nikolić zarađuje „svega” 48.000 evra godišnje.

Biće onih koji će na prvu loptu reći da većina igrača na koje računa Dejan Stanković ovakve uslove ne bi mogla da dobije nigde u Evropi, i da sa tim parama mogu u Srbiji faraonski da žive. Možda je ta premisa tačna, ali isto tako je činjenica da su igrači, oni sa dužim stažom na Marakani poslednje dve sezone dobrim rezultatima u Evropi doneli klubu zaradu od 60.000.000 evra. I da ono što vredi mora da se plati, posebno ako su ti igrači sposobni da redovno igraju u Ligi šampiona, pobeđuju Liverpul... To sve prethodne generacije nisu mogle.

Plate u Crvenoj zvezdi su u poslednjih šest sezona (ili pet godina) imale ozbiljan rast. U nekim slučajevima 1.000 posto.

I opet se vraćamo na period Nenada Lalatovića. Ovog puta kao trenera Crvene zvezde. Mladi stručnjak je promovisan u matičnom klubu bez struje i već tada je mogao da pretpostavi da će na raspolaganju imati finansijski, ali i igrački vrlo limitiran tim. Mesečna primanja su prosečno iznosila 5.000 evra, najbolji igrač tima Darko Lazović igrao je za 150.000 evra godišnje. Međutim, nije to bio glavni problem. Neredovno su Zvezdini profesionalci dobijali srećne SMS-ove, toliko neredovno da je dug prema Darku Lazoviću u jednom trenutku iznosio 500.000 evra. Brzonogi Čačanin je od 2009. godine bio na Marakani, a svaku narednu sezonu pratili su novčani repovi iz prošle. Dug prema Lazoviću se samo gomilao, do već pomenute sume od pola miliona evra. Prosto tada na Marakani nije bilo ni uspeha, ni velikih utakmica, ni novca. Kao najbolji eksponat omladinske škole, Luka Jović je sa novim i pojačanim ugovorom zarađivao 9.000 evra mesečno.

KATAI ŽIVEO KOD DEVOJKE DA BI PREBRODIO KRIZU

Morala je Crvena zvezda već sledećeg leta da rizikuje. Dovođeni su stranci poput Ibanjeza, Donalada i Uga Vijeira i prihvatali ugovore od 240.000 evra. To je bila gornja granica koju Crvena zvezda može da plati. I taj projekat je bio na staklenim nogama, ali je Zvezdan Terzić rizikovao, znajući da će do kraja leta prodati supertalentovanog čuvara mreže Predraga Rajković. Tri miliona evra od njegovog transfera u Makabi iz Tel Aviva, bili su dovoljni da se sezona „zakotrlja”. Ali daleko od toga da je situacija bila idealna. U toj sezoni najbolji igrač Aleksandar Katai je morao da iznajmljuje kola i živi kod lepše polovine kako bi smanjio troškove tokom teških dana.

Kasnije su prodati Marko Grujić i Vukašin Jovanović, što je bio zamah za nova ulaganja. Odbijali su na Marakani da podignu standarde kada su u pitanju ugovori, vodeći računa o ravnoteži u svlačionici. Međutim, euforija leta 2017. godine je bila velika. Očekivao se proboj u Ligu šampiona, trener Božović je žarko želeo Gelora Kangu sa slobodnim papirima iz Rostova. Na kraju je Gabonac dobio najveći ugovor. Granica od 240.000 evra je preskočena, jer su prvu kategoriju pored Kange činili Džon Ruiz i Pablo Muče. Nisu opravdali uloženi novac.

Zvezda je očajno počela i završila sezonu. Izgubila je oba domaća trofeja, ali je prelazak u Mančester Siti braće Ilić vredan 5.500.000 evra pomogao Vladanu Milojeviću da sklopi sada već legendarni tim. Bio je to najbolji prelazni rok kluba sa Marakane u ovom veku. Plaćeno je obeštećenje za Rodića i Branka Jovičića i Pešića, kao slobodni igrači su došli Vujadin Savić, Filip Stojković, Milan Borjan, na pozajmicu je stigao Nemanja Radonjić. Svi oni su potpisivali za današnje uslove vrlo skromne ugovore sa godišnjom zaradom do 250.000 evra.

Nagrađeni su tek kasnije, posle ulaska u Ligu šampiona. Poslednji dan letnjeg prelaznog roka 2018. godine bio je vrlo uzbudljiv. Doneo je potpise trojice igrača. I ponovo su pomerene granice. Vratio se Ričmond Boaći posle šestomesečne epziode u Kini i dogovorio da mu Zvezda isplaćuje oko 40.000 evra mesečno. Za manji ugovor je došao Goran Čaušić, dok je rekorder postao Marko Marin sa platom od 700.000 evra.
„Na plate zaposlednih i igrača trošimo oko 12.000.000 evra”, rekao je Zvezdan Terzić u intervju za televiziju B92 3. septembra 2018. godine.

Jasno je bilo ljudima iz Zvezde da će morati da se oduže i starosedeocima, posebno posle dolaska Mirka Ivanića i Nemanje Milunovića (obezbedili ugovore od oko 400.000 evra). Produžetak saradnje sa Crvenom zvezdom, pod značajno boljim uslovima, potpisali su Milan Borjan, Filip Stojković, Milan Rodić, Vujadin Savić, Dušan Jovančić, Milan Pavkov i Marko Gobeljić. Većina njih je dobila rastuće ugovore, dok je Marko Marin skinuo opciju da mu ugovor važi do juna 2020. godine, uz mogućnost da saradnja bude nastavljena za 12 meseci. Novi ugovor sa bivšim reprezentativcem Nemačke imao je fiksiranu dužinu do 2021. godine. Ali je, prema tom dogovoru, Marko Marin bio ubedljivo najplaćeniji igrač tima. Sa mesečnom zaradom od 100.000 evra i velikim bonusima u slučaju rezultatskih uspeha.

(Foto: Starsport)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara