Građani na prvom mestu: Mladen Filipović

Mladen Filipović, šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji, ističe da ovo predstavništvo od početka izbijanja pandemije u Austriji pronalazi načina da obezbedi pomoć građanima u toj zemlji, ali i Republici Srpskoj.

– U stalnom smo kontaktu i sa našim građanima koji se nalaze u Austriji. Uputili smo im pismene preporuke u vezi sa putovanjima prema RS i BiH, a sve u skladu sa preporukama nadležnih institucija Republike Srpske i BiH. Pored apela i preporuka za naše građane koji su u Austriji, na internet stranici Predstavništva objavljene su i druge aktuelne informacije u vezi sa procedurama na graničnim prelazima, izdavanjem viza i sličnim stvarima. Informacije su prosleđene velikom broju srpskih klubova u Austriji, verskim ustanovama i drugim relevantnim ustanovama i organizacijama. Na ovaj način i aktivno prikupljamo sve informacije o potrebama naših građana u ovoj zemlji – ističe Filipović i dodaje da je ovo predstavništvo angažovano i kao podrška za transport medicinske opreme i pomoći u Republiku Srpsku u tranzitu kroz Austriju.

– Takođe, uključeni smo u organizaciju kargo prevoza iz Kine i Nemačke, a obavljamo i druge aktivnosti u vezi sa prevazilaženjem krize izazvane pandemijom. Otvorićemo i poseban žiro račun u Austriji za prikupljanje pomoći, sa kojeg će se redovno vršiti doznake na račun Fonda solidarnosti, koji je otvoren za te svrhe u RS – naglašava Filipović.

Borački dodaci na vreme

Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, kaže da je ovo predstavništvo obezbedilo redovnu isplatu godišnjih boračkih dodataka i naknada, ličnih i porodičnih invalidnina i mesečnih boračkih dodataka.

– Korisnike redovno obaveštavamo kad im je šta uplaćeno, što u uslovima vanrednog stanja i nije baš uvek lako, ali je naša obaveza da u takvim slučajevima budemo posebno angažovani – ističe Cicović.