U Herceg Novom učestalo popuštaju obalni potporni zidovi: More ruši šetalište

V. VUJNOVIĆ

07. 04. 2020. u 09:12

Rupa se otvorila posle postavljanja kolektora na ovoj deonici

У Херцег Новом учестало попуштају обални потпорни зидови: Море руши шеталиште
POČETKOM naredne sedmice bi trebalo da vude završena sanacija dela šetališta Pet Danica na Savini, gde je nedavno propao kamion Komunalno-stambenog preduzeća iz Herceg Novog koji je prevozio posečena stabla zaraženih palmi. Opština je za taj posao angažovala firmu "Roleinžinjering", a meštani tvrde da su se manja oštećenja pojavila još u novembru prošle godine, ali nadležni nisu reagovali na njihove apele, pa se sada urušio deo šetališta, a popopustio je i stari obalni, potporni zid.

- Rupa se otvorila posle postavljanja kolektora na ovoj deonici, jer su talasi najverovatnije isisali tampon, te stvorili prirodni levak dug tri i po metra, širok 120 i dubok 70 centimetara. Najpre ćemo postaviti temeljnu ploču, potom sledi sanacija obalnog zida, a "Vodovod" je isti posao predvideo i na samom kolektoru koji je oslabljen, pa ga treba obezbediti pred završno nasipanje tucanika i vraćanje šetališta u željeno stanje - objašnjava vlasnik firme "Roleinžinjering" Velimir Rostović i naglašava da za ovako obavljeni posao daje doživotnu garanciju.

Kaže, nedavno su - samo desetak metara od ovog najnovijeg - sanirali još jedno, slično oštećenje, pa bi nadležni trebalo da poslušaju savet stručnjaka i na Savini počnu da saniraju betonom. Jer, ovaj deo hercegnovske obale je na udaru jakih talasa, more čini svoje i valja se obezbediti na vreme.

U međuvremenu, prvi čovek Herceg Novog Stevan Katić kaže da je obezbeđeno sudsko izvršenje dokaza da je ovo oštećenje povezano sa izgradnjom kolektora, a deo odgovornosti ima i JP "Morsko dobro" jer je izvođač kojeg je ono angažovalo za nasipanje stena - u cilju zaštite šetališta - još pre dve godine oštetio ovu deonicu. Da bi sanacija što pre bila završena, a zarad zaštite pešaka i meštana koji uglavnom nisu poštovali zabranu prolaska, finansiranje sanacije je na sebe preuzela Opština.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije