Imunolog Srđa Janković
Printscreen/ Pink
Imunolog Srđa Janković

Printscreen/ Pink

Imunolog Srđa Janković, Foto: Printscreen/ Pink

Terapija plazmom 

korona virus

EPA

korona virus, Foto: EPA

Kako izgleda terapija plazmom?

- Terapija plazmom podrazumeva da ćemo pokušati da iskoristimo činjenicu da osobe koje su prebolele bolest koju izaziva Kovid 19 imaju antitela u svojoj krvi, odnosno u krvnoj plazmi, koja mogu taj virus da blokiraju i da pomognu da se organizam sa njim izbori - objašnjava Janković.

On ističe da će se terapija plazmom davati kao dopunska u situacijama kada postoje indikacije za nju, koje će, kako kaže, biti precizirane i da će to biti u momentu kada ona može najviše da pomogne. To je dopuna standardnog lečenja koja može biti od koristi određenim pacijentima, a koliko će biti korisna, biće sagledano kako vreme bude odmicalo.

korona virus

EPA

korona virus, Foto: EPA

Terapija krvnom plazmom koristiće se kao dopunska terapija u lečenju pacijenata obolelih od koronavirusa

korona virus

EPA

korona virus, Foto: EPA

Davanje plazme dobrovoljno

Janković dodaje da će prve količine plazme biti spremne za terapijsku primenu za desetak dana i da kako sve više ljudi bude prebolelo KOVID 19, tako će i broj potencijalnih davalaca biti veći.

- Naravno, treba da naglasim da će biti reči o dobrovoljnom davanju, odnosno daru tih antitela, kao i kod dobrovoljnog davanja krvi. Dakle, etičke norme moraju da budu zadovoljene u svakom pogledu, kao i svuda u transfuziologiji i medicini. Broj potencijalnih davalaca očekujemo da raste sa brojem osoba koje su ozdravile, tako da se nadamo da će u budućnosti biti moguće primeniti ovu terapiju kod određenog broja pacijenata, ali naravno, strogo po izboru tamo gde ona može najviše da pomogne - objašnjava on.

Logistika i tehnička pitanja će, kako dodaje Janković, biti precizirana pred početak sprovođenja ove terapije, ali samo tamo gde postoje odgovarajući kapaciteti, tako da to može da se uradi efikasno, delotvorno i bezbedno.

Bolnica lekar terapija

Jelena Ivanović

Bolnica lekar terapija, Foto: Jelena Ivanović

Terapija bezbedna

On konstatuje da je ova vrsta terapije jedna od starih metoda u lečenju zaraznih bolesti i da svuda u svetu lekari počinju sa njenom primenom

- Iskustva kod drugih bolesti govore da je ova terapija dosta bezbedna. Naravno, u medicini ništa nije apsolutno lišeno neželjenih efekata, ali su oni po pravilu blagi i uopšte ne mogu da se porede sa opasnošću same bolesti od koje pacijente lečimo, tako da smatramo da je odnos dobrobiti i rizika ekstremno povoljan u tom smislu. Naravno, pošto je ipak reč o novom vidu lečenja, svaki neželjeni događaji biće pomno beleženi i analizirani - jasan je Janković.

Lečenje plazmom se, prema rečima našeg sagovornika, pokazalo dosta efikasnim kod ranijih zaraznih bolesti, ali ponavlja da ono predstavlja dopunu drugim vidovima lečenja ili se primenjuje u specifičnim situacijama kada organizam obolelog nema dovoljno sopstvenih antitela, pa antitela uzeta od davaoca mogu da nadomeste i pomognu da organizam prebrodi infekciju.