Sakriveni redovni profesori 1Goran Belojević

Svojevremeno sam, kada je na Veću Medicinskog fakulteta u Beogradu pokušan neprincipijelan organizovani napad na jednog redovnog profesora, ustao i zabezeknutom dekanu i članovima Veća rekao: „Gospodo, redovni profesor Univerziteta je institucija koja hoda. Okončajmo ovaj cirkus!“ I diskusija je okončana.

Redovnog profesora Univerziteta u Kraljevini Srbiji i kasnije Kraljevini Jugoslaviji postavljao je lično kralj.

Od kada je u Srbiju stigao komunizam, a potom i demokratija, redovne profesore postavlja Senat Univerziteta. Bilo kako mu drago, redovni profesor ne podleže reizboru.

Niko više ne proverava čime se on/ona bavi i ne postavlja mu nikakve uslove. Pošto i ja pripadam ovoj retkoj vrsti u Srbiji, uvek sam sebi postavljao pitanje kakve su onda moje obaveze i odgovornost kao „institucije koja hoda“? Kako ja to shvatam, najvažnija moja obaveza je da ostavim svoje učenike koji će biti bolji od mene.

Ali, imam obavezu i prema društvu. Sebe shvatam kao savest društva! Shvatam da treba da reagujem i onda kada to od mene niko ne traži, a boga mi i ne nudi mi nikakav honorar!

Uključen sam u događaje vezane za pandemiju kovida 19 u Srbiji, a da to od mene niko nije tražio.

Zbog nakaradnog zdravstvenog sistema u Srbiji u kojem je preventivna medicina razdrobljena na banana specijalizacije pod nazivima higijena, epidemiologija, socijalna medicina i sanitarna mikrobiologija, javnost je stekla pogrešan utisak da su samo epidemiolozi nadležni za pandemiju.

Taman posla!

Srećom, pristupićemo ako Bog da, jednog dana u EU i moraćemo, kao i tamo, da imamo jednu specijalizaciju pod nazivom preventivna medicina.

Onda će se pitati specijalisti preventivne medicine za sve preventivno-medicinske probleme, uključujući i epidemije.

Elem, đelem, dolazimo na poentu! Gde se dedoše aktivni redovni profesori, šefovi katedri epidemiologije, socijalne medicine, mikrobiologije i higijene sa srpskih univerziteta?

Koliko ja vidim, mikrofon ne ispuštaju primarijusi, docenti i vanredni profesori i penzionisani profesori! Na sastancima Katedre za higijenu sa medicinskom ekologijom na MF Beograd koju predvodim, docenti i vanredni profesori retko uzimaju reč. Kolo vode redovni profesori. Pa gde su oni sada?

Zato pozivam sve aktivne srpske redovne profesore preventivno-medicinskih grana da izađu na crtu sada. Jer, ako ne sada, a kada će? To srpsko društvo od njih očekuje! Jer, jedina partija kojoj jedan redovni profesor Univerziteta pripada je – istina!

Autor je redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari