Najnovije vesti
Vesti Politika
POSLANIČKI MANDAT "TEŽAK" 21.500 EVRA Stranke će deo novca građana Srbije morati da dele, a deo će dobijati i prema ZASLUGAMA

POSLANIČKI MANDAT "TEŽAK" 21.500 EVRA Stranke će deo novca građana Srbije morati da dele, a deo će dobijati i prema ZASLUGAMA

Sve stranke koje budu učestvovale na izborima za kampanju će dobiti oko 1,3 miliona evra koje će morati da podele na ravne časti, i to pre izbora. Međutim, tu nije kraj računice, niti "prihodima" na koje partije mogu da računaju jer će, osim tog, i ukoliko se domognu parlamenta, moći da računaju na još oko 21.500 evra po poslaničkom mandatu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
vlada evri kombo RAS Milan Ilic, Shutterstock Foto: Milan Ilic, Shutterstock / RAS Srbija
vlada evri kombo RAS Milan Ilic, Shutterstock

Tu računicu izveli su sada već bivši poslanik DJB i profesor na FPN Dušan Pavlović i poslanica Dijana Vukomanović, koji su na Tviteru pojasnili kako će teći raspodela novca građana Srbije.

Pročitajte još

- Po Zakonu o finansiranju političkih stranaka, učenici na izborima dobijaju 0,07% poreskih prihoda u izbornoj godini. To iznosi 6,34 miliona €. Od toga 20% (1,3 m €) ide podjednako svim učesnicima; preostalih 80% (5 m €) ide listama koje su ušle u Skupštinu srazmerno broju mandata - napisao je Pavlović.

Takođe, pojasnio je i da, ako na predstojećim izborima koji se održavaju 21. juna bude učestvovalo 10 lista, svaka od njih dobiće po 130.000 evra. Ako ih pak bude bilo 15, svakoj sleduje po 86.000 evra, a u slučaju da ih bude 20, lista će dobiti 65.000 evra za predizbornu kampanju.

Ipak, to nije sav novac na koji političke partije mogu da računaju, već samo deo. Šta im još sleduje, objasnila je Vukomanović.

- Liste koje pređu cenzus od minimalno 3 % dobijaju iz budžeta oko 21.500 evra po jednom osvojenom mandatu. Što znači da bi SNS za sadašnjih 104 mandata, koliko ih ima u ovom sazivu Skupštine, dobila oko 2 miliona 236.000 evra iz budžeta, samo za predizbornu kampanju - navela je ona.

Međutim, pored onoga što po zakonu političke partije dobijaju za izborni proces, na njihove račune se redovno sliva i budžetski novac namenjen redovnom radu. U prevodu, građani Srbije plaćaju i rad stranaka koje su uspele da se domognu parlamenta, tačnije njihov rad sa biračlima, troškove prevoza i održavanje skupova, kao i troškove promocije, zarade zaposlenih, komunalne troškove...

Pročitajte još

Kada je reč o skupštinskom sazivu koji je na izmaku, tačnije strankama koje su bile njegov deo, one su na konto osvojenih mandata mesečno za redovan rad mogle da računaju od 400.000 dinara pa do nekoliko desedzina miliona dinara.

Inače, u teoriji, ovaj novac je zabranjeno koristiti za finansiranje izborne kampanje.