Najavljen poznati festival: Nišvil od 13. do 16. avgusta, uz sve mere zaštite

D. ALIHODžIĆ

20. 05. 2020. u 10:28

Niš spreman da ugosti džezere

Најављен познати фестивал: Нишвил од 13. до 16. августа, уз све мере заштите

Hilda Kazasijan foto "Instagram"

NIŠKA tvrđava će i ove godine, po 26. put, ugostiti džezere i ljubitelje dobrog zvuka iz celog sveta od 13. do 16. avgusta, kada će se održati glavni program Nišvil džez festivala. Festivalski program otvoriće pet dana ranije glumci u okviru pozorišnog festivala, a održavaće se i svi predviđeni programa - potvrdio je, za "Novosti", direktor festivala Ivan Blagojević.

Na 26. izdanju poznate manifestacije nastupiće više od hiljadu učesnika u okviru 300 programa.

- Nema potrebe za odlaganjem festivala jer je avgust, prema svim procenama, najbezbedniji mesec, ali videćemo do tada da li postoje eventualne zabrane i ograničenja države za okupljanja. Mi smo već uplatili polovinu novca većini bendova i gostiju, kupili avio-karte, potpisali ugovore sa svim izvođačima. Spremni smo da ukinemo "Midnajt stejdž" i "Hiphop stejdž", ukoliko to bude potrebno. Možemo na dva metra razmaka postavljati oko 4.000 stolica, da odvojimo posetioce koji su inače vrlo disciplinovani, da podelimo maske na ulazu...

HILDA ONO što se zasad zna jeste da će 15. avgusta nastupiti bugarska pevačica i perkusionistkinja jermenskog porekla - Hilda Kazasijan, u pratnji "Blagoevgrad big benda", a specijalni gost ovog programa biće čuveni bugarski bubnjar, vibrafonista, kompozitor, aranžer i profesor Nacionalne muzičke akademije Hristo Jocov.

Blagojević kaže da je osmišljen i ugovoren i prateći program, pa su tako napravili sadržaje za teatar, film, književnost, slikarstvo, strip.

- "Nišvilov" tim radi kao da će sto godina biti mir, a spremamo se kao da će sutra biti drugog talasa korone. Svi učesnici su nam potvrdili svoj dolazak, a očekujemo da krajem maja krene veće interesovanje za kupovinu karata - navodi Blagojević.

Direktor festivala dodaje da će i ove godine nastaviti sa tradicijom dovođenja zvučnih muzičkih imena poput Boba Geldofa, koji je zatvorio prošlogodišnji "Nišvil".

- Po ugovoru, još uvek ne smem da otkrivam njihova imena, ali će sigurno biti neko iz vrha komercijalne muzike i neko iz top 10 rang-liste svetskih džez muzičara.






Pratite nas i putem iOS i android aplikacije