Najnovije vesti
Kultura Vesti
PREDSTAVA "AJNŠTAJNOVI SNOVI" ONLAJN Svaki san je posebna mala istorija    

PREDSTAVA "AJNŠTAJNOVI SNOVI" ONLAJN Svaki san je posebna mala istorija    

Snovi su danas postali sintetički, fabrikovani, državno usmeravani i kontrolisani - reči su proslavljenog reditelja Slobodana Unkovskog.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
U predstavi Sledimo Ajnštajna na putu u SAD 1933. godine, kad je primoran da napusti fašističku Nemačku, a sa njim kreću i njegove svesne i nesvesne uspomene Foto: Nenad Petrović / RAS Srbija
U predstavi Sledimo Ajnštajna na putu u SAD 1933. godine, kad je primoran da napusti fašističku Nemačku, a sa njim kreću i njegove svesne i nesvesne uspomene

Sutra u 21 sat na Jutjub kanalu i svom sajtu Jugoslovensko dramsko pozorište emituje predstavu "Ajnštajnovi snovi" Alena Lajtmena u režiji Slobodana Unkovskog (reprize su u petak i subotu u 21 h i u nedelju u 18 i 21 h).

Uzbudljivu, maštovitu i zabavnu knjigu astrofizičara i pisca Alena Lajtmena, koja se bavi i snovima velikog naučnika u vreme njegovog velikog otkrića - teorije relativiteta, reditelj Unkovski pretvorio je u pozorišnu fantaziju koja igrom, muzikom, svetlošću, plesom i bojama traga za odgovorom na veliko pitanje: šta je to vreme? – ali i za mnogo čim drugim.

Fascinacija ovom materijom traje već više od dvadeset godina, kaže Unkovski
Foto: Snežana Krstić / RAS Srbija
Fascinacija ovom materijom traje već više od dvadeset godina, kaže Unkovski

U susret premijeri (15. oktobar 2017.) na Sceni “Ljuba Tadić”, u razgovoru za "Blic", reditelj je, između ostalog, rekao:

- Snovi su danas postali sintetički, fabrikovani, državno usmeravani i kontrolisani. Individualno sanjanje jednostavnih tema kao ljubav, seks, traume, strahovi, padanje sa visina ili bežanje sa gumenim nogama, skoro da će postati ilegalni jer ne dotiču u prepoznatljivom vidu sveprisutnu i jedino važne profit i politiku.

- Fascinacija ovom materijom traje već više od dvadeset godina i, kako je jedna moja saradnica rekla, ima tu nešto lično i više od predstave. Sledimo Ajnštajna na putu u SAD 1933. godine, kad je primoran da napusti fašističku Nemačku, a sa njim kreću i njegove svesne i nesvesne uspomene. Ova bi predstava - putovanje, mogla da bude stavljena u trenutno veoma in kategoriju "Umetnost i nauka", ali ona je takođe uzbudljiva priča o životu i ljubavi, puna emocija i, verujem, humora. Tragikomedija na jedan drugačiji način...

Pročitajte još

Napomenuo je da je Lajtmen, fizičar i pisac, razvio materijal koji se bazira na raznim aspektima vremena.

- U njegovoj noveli, koja nam je osnova za dramatizaciju, on je ispisao tridesetak kratkih priča koje su prevod aspekta vremena. Nemamo dokaza da je Ajnštajn sanjao ove snove, Lajtmen ih je zasigurno "sanjao", ali zahvaljući Ajnštajnu i razvoju nauke mi danas možemo da prepoznamo i tumačimo vreme, prostor i sam život. Lajtmen je ove snove, događaje, smestio u period kada je dvadesetšestogodišnji Ajnštajn u Bernu završavao svoju Teoriju vremena, u dva intenzivna meseca kompletne koncentracije i okrenutosti ka svome unutrašnjem svetu 1905. godine. Događaji, snovi, kod Lajtmena nisu deo jedne jedinstvene priče, već je tumačenje vremena to što ih spaja. Svaki je san posebna mala istorija bazirana na onome što je Ajnštajn otkrio o vremenu i prostoru, crtica iz mogućeg ili apsurdnog života. Mene je interesovalo nedohvatljivo, neizrecivo, san, kako to prikazati u pozorištu danas, sa limitiranim tehnološkim resursima koji stoje ovde na raspolaganju.

Foto: Nenad Petrović / RAS Srbija

Glumačka podela

Uloge tumače Dragan Mićanović, Radovan Vujović, Anita Mančić, Branko Cvejić, Nataša Tapušković, Branka Petrić, Marija Vicković, Milena Živanović, Vučić Perović, Marko Grabež, Milica Gojković, Filip Đurić i Joakim Tasić.