Kod komšija izvršena prva transplatacija srca od preminulog donora

M.Stančić

24. 05. 2020. u 18:52

Pomoć Stajića familiji Emilije Dinive čiji organi spašavaju tri života

Код комшија извршена прва трансплатација срца од преминулог донора

Ilustracja/ Foto M. Labudović

SKOPLjE OD STALNOG DOPISNIKA


Na Klinici za kardiohirurgiju državnog Kliničkog centra u Skoplju u noći između petka i subote uspešno je izvedena prva transplatacija srca u Makedoniji 54 godišnjem pacijentu od preminulog donora. Na Klinici za Urologiju pak, presađeni su bubrezi preminule Emilije Dineve(43), dvojici pacijenata, potvrdio je ministar za zdravstvo u Vladi Severne Makedonije dr Venko Filipče.


On je izjavio da je ovom operacijom "ispisana istorija, jer je prvi put u našoj zemlji napravljena transplantacija srca od preminulog donatora".


- Prvi put su ujedinjeni kapaciteti, iskustvo i ekspertiza naših vrhunskih kardiohirurga, rekao je Filipče novinarima u Skoplju. Operacija je trajala šest sati, a izveo ju je tim kardiohirurga u kom su bili Saško Jovev (Državna kardiohirurgija), Žan Mitrev (Klinika "Žan Mitrev") Aleksandar Nikolić (Adžibadem Sistina) i anesteziolog Maja Mojsova (Klinika za anasteziju, reanimaciju i intenzivno lečenje - KARIL).


Dva bubrega istog donatora su na Klinici za uroligiju transplantirani dvojici pacijenta sa hroničnom bubrežnom insuficijencijom, koji su godinama bili na dijalizi.


Porodica Stajić iz Skoplja, osnivači i vlasnici kompanije Gulf Oil u Makedoniji, u subotu su uplatili milion denara pomoći (evro vredi 61,50 denara) familiji tragično preminule Emilije Dineve, čiji su organi donirani za spas tri druga života.


Prošle noći, ivedena je prva uspešna transplantacija srca i spasen je jedan ljudski život, zahvaljujući hirurškom timu klinike za kardiologiju u Skoplju, ali pre svega blagodareći porodici Emilije Dineve koji su se saglasili da organi Emilije, njihove majke i supruge budu donirani trojici ljudi kojima su bili potrebni, navode u porodici preduzetnika Vladimira Stajića.


Tragična, emotivna i motivirajuća priča koja je potresla celu javnost, ujedno je pružila i nadu mnogim ljudima koji su na jedan ili drugi način njome pogođeni.


- Naša porodica izražava duboko saučešće porodici Dinev i ujedno im izražava ogromnu zahvalnost za humani gest koji je omogućio trojici drugih da produže svoje živote. Možemo samo da zmislimo kroz šta prolaze i nadamo se da makar malo možemo da im pomognemo. Treba da su gordi - ističu u porodici Stajić.


Istovremeno se nadaju da će ova porodica motivisati i druge da slede primer i "nastave da spasavaju ljudske živote, da se nađe bar malo sreće u bilo kojoj nesreći"..


Emilija Dineva poreklom iz sela Josifova kod Valandova, na krajnjem jugu Makedonije, tragično je igubila život u saobraćajnoj nesreći. Njena porodica iz Dojrana, suprug. ćerka i sin, saglasili su se i donirali njeno srce i dva bubrega za spas tri druga života.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije