• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je CG ovog leta osuđena na propast bez Srba? Koliko naših letuje tamo

Izvor mondo.rs

Građani Srbije drugi su najbrojniji turisti u susednoj Crnog Gori, a nakon jučerašnje odluke crnogorske Vlade da za naše građane granice ostanu zatvorene, postavlja se pitanje – da li će im se to obiti o glavu?

 Crna Gora ne otvara granice za Srbiju - da li će im propasti sezona bez Srba Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Premijer Crne Gore Duško Marković je izjavio da će od 1. juna Crna Gora otvoriti granice sa državama u kojima je najviše 25 obolelih od korona virusa na 100.000 stanovnika. Tako će u Crnu Goru od početka idućeg meseca moći da uđu državljani Hrvatske, Slovenije, Austrije, Nemačke, Poljske, Češke, Mađarske, Albanije I Grčke. Srbija nije na listi.

Ta vest je juče odjeknula  kao bomba. Društvene mreže su se usijale, a većina kaže – ne letujem tamo ni ove godine.

Možda će vas zanimati

Iako se poslednjih godina većina građana Srbije odluči da letuje u prijateljskoj Grčkoj, nemali broj odmor provede i u Crnoj Gori – mnogi tamo imaju kuće, apartmane ili odlaze u smeštaj kod prijatelja. Najomiljenije destinacije gostima iz Srbije su Budva, Herceg Novi i Ada Bojana.

Međutim, posle jučerašnje odluke Vlade crne Gore (ukoliko se odluka ne promeni) činjenica  je da gostiju iz susedne Srbije neće biti. Da li će im se to obiti o glavu s obzirom da su Srbi drugi najbrojniji turisti u ovoj zemlji.

Naime, prošlogodišnji podaci pokazuju da su u julu 2019. godine, najviše noćenja u Crnoj Gori ostvarili turisti iz Rusije (17,7 odsto), a odmah zatim na drugom mestu i turisti iz Srbije (16,7 odsto). Turisti iz Francuske (6,3 odsto), Ujedinjenog Kraljevstva (6,3 odsto), Poljske (5,8 odsto), Bosne i Hercegovine (4,6 odsto), Nemačke (4,4 odsto) i Ukrajine (3,0 odsto). Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 35,2 odsto noćenja.

Turista iz Srbije koji letuje u Crnoj Gori u proseku ima 35 godina, letuje s porodicom, na more dolazi automobilom, a smeštaj rezerviše telefonom, pokazalo je istraživanje "Guest survey" koje je sprovela Nacionalna turistička organizacija Crne Gore prošle godine.

BURNE REAKCIJE ZVANIČNIKA – NEMA SAMO CRNA GORA MORE

Izvor: MONDO/Mladen Stojović

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručuje da će ova odluka o neotvaranju granice za građane Srbije imati direktne posledice i štetu po građane Crne Gore.

“A koje će onda turiste imati? Crnogorska vlast je time poslala i poruku gde treba da idu naši građani kao turisti i gde da ostave svoje pare”, rekao je za “Blic” srpski šef diplomatije.

Reagovala je i premojerka Ana Brnabić koja je pozvala građane da ne letuju tamo gde nisu poželjni.

Jutros je potpredsednica Vlade Srbije  i ministarka infrastrukture i saobraćaja Zorana Mihajlović izjavila da ta odluka Vlade Crne Gore jasno poručuje i da more nema samo Crna Gora, izrazivši uverenje da će naši građani razumeti i tu poruku.

Anketa

Da li ćete na letovanje u Crnu Goru?

  • Ne, ne volim tamo da letujem, biram druge destinacije

    56.84% (6225)

  • Ove godine neću nigde na letovanje

    23.98% (2626)

  • Da, često letujem tamo, i ove godine ću

    19.18% (2101)

Da li ćete na letovanje u Crnu Goru?

Rezultati

Pročitajte i ovo

Komentari 43

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

СрбинПодгорица

од укупног броја сигурно да је из Србије 50% гостију, вечина људи из Србије иде код рођака,пријатеља итд. Уз то много има оних који нису пријавили собе или апартмане а њих је много а већина гостију из Србије. Ово су подаци од регистрованих смјештаја и хотела. Мада свакако ако долазите у посјетите манастире и светиње и ту оставите новац, а ако вас занима купање само ХН. Али најбоље је свакако да идете у Грчку.

Бојан

Искрено, доле сам љетовао скоро сваке године иако сваке године кажем не идем више ал некако ми је најближе, наш језик и навика...ал треба само једном пробити баријеру. Кад послушам људе да одем у Грчку, вјероватно ми неће пасти на памет више да идем у Црну Гору. Мислим да су ови подаци нетачни.Моје је мишљење да бар 50 % туриста из Србије и Р.Српске. Па доле поготово дио око Херцег Новог буде констатно пун туриста из Републике Српске.

Ana B

Pa po ovim komentarima onih sto gledaju pink dole niko nikad ne letuje !!! tako da Cg nece to nista pogoditi posto se odavde ide samo na eskluzivne destinacije !!! ali istina je malo drugacija !!!

special image