≫ 

Britanski naučnici osmislili inhalator protiv korona virusa

Kada se ovaj lek udahne, direktno dospeva u pluća, u kojima pomaže u suzbijanju dejstva korona virusa

  • 0
korona virus, covid-19, koronavirus, virus, zaraza Foto: Pixabay.com

Istraživači sa britanskog univerziteta u Sautemptonu osmislili su novi inhalator koji bi ljudima koji su zaraženi korona virusom trebalo da pomogne da se izbore sa COVID-19 u ranim fazama te bolesti.

Inhalator koristi eksperimentalni lek koji u sebi sadrži interferon beta, protein koji ljudski organizam proizvodi svaki put kada dođe do virusne infekcije, navodi londonski "San".

Interferon beta, koji jača imuni sistem, već se koristi za lečenje multipleks skleroze, a tokom jednog ispitivanja u Hongkongu, u kombinaciji sa drugim lekovima, pokazao je sposobnost ublažavanja simptoma COVID-19.

Kada se ovaj lek udahne, direktno dospeva u pluća, u kojima pomaže u suzbijanju dejstva korona virusa, što bi, kako se nadaju naučnici, trebalo da spreči razvoj bolesti do smrtnog ishoda.

Testiranje inhalatora u kućnim uslovima počelo je danas, a uskoro će biti okončano i testiranje u kojem učestvuje 100 bolničkih pacijenata.

Ukoliko ova ispitivanja budu uspešna, britanska farmaceutska kompanija "Sinerdžen" ove godine će izbaciti milione doza ovog leka, navodi "San".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA