');
Najnovije vesti
Blic Vesti Republika Srpska

GRAĐEVINSKI POSLOVI VREDNI MILIONE Posle ukidanja vanrednog stanja RADE PUNIM GASOM

Nekoliko građevinskih poslova višemilionske vrednosti u Gradiški, posle ukidanja vanrednog stanja, napokon će moći da počnu punim gasom.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Radnici građevinarstvo Gradiška-stambena-izgradnja-foto-Milan-Piliupovic Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija
Radnici građevinarstvo Gradiška-stambena-izgradnja-foto-Milan-Piliupovic

Nove okolnosti takođe idu u prilog građevinarima koji, zbog zatvorenih granica i drugih ograničenja, nisu mogli da završe ranije započete objekte.

To će, pored ostalog, omogućiti skorašnji završetak sportske dvorane, gradske obilaznice, infrastrukture u topolskoj agro-zoni, društvenih domova u Brestovčini i Kruškiku, više seoskih puteva, uređenje gradskih trgova ali i više stambenih zgrada.

-Napokon će slovenačko preduzeće moći da svoje radnike pošalje u Gradišku, da postave parkete i drugu opremu u sportskoj dvorani “Servicijum”. To je poslednji korak ka dovršetku ovog objekta – kazao je za Srpskainfo Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

On naglašava da je ukidanje varednog stanja i liberalizacija prelaza robe i putnika na granici, veoma važno za ovdašnju privredu.

Obilaznica kod Gradiške
Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija
Obilaznica kod Gradiške

Lokalna uprava je takođe potpisala ugovore sa Javnim preduzećem “Putevi Republike” Srpske o izgradnji tri kružne raskrsnice u Gradiški i Novoj Topoli a investicija je 4,2 miliona KM.

Gradska uprava Gradiška staviće svoje kapacitete u funkciju ovih projekata koji imaju veliku važnost za lokalnu saobraćajnu mrežu.

Sporazum o saradnji i međusobnim odnosima u ovim projektima, potpisali su u Gradiški Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške i Nenad Nešić, direktor JP „Putevi RS“.

-Za lokalnu zajednicu koja je veoma opterećena gužvama u saobraćaju i velikim brojem vozila koja u tranzitu čekaju prelazak državne granice, ovi objekti su od izuzetnog značaja. Zahvalni smo JP „Putevi RS“ koje je u potpunosti razumelo naš problem i potrebu da ga zajednički rešavamo – kazao je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

Nenad Nešić, direktor JP „Putevi RS“ podsetio je da ovo javno preduzeće radi poslove višemilionske vrednosti na području Potkozarja i Lijevče polja. Pomenuo je, pored ostalog i put Gradiška – Kozarska Dubica, rekonstrukciju deonice u Čatrnji te obećao angažovanje na proširenju nekoliko stotina metara magistralnog puta u Vrbaškoj koji predstavlja crnu tačku.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić i direktor preduzeća „Gradid inženjering“ Vasko Stojnić potpisali su ugovor vredan 155.000 KM, koji podrazumeva završetak gradnje višenamenskog objekta u Mjesnoj zajednici Kruškik.

Adžić je istakao da je opredjeljenje gradske uprave povećanje uloge i značaja mjesnih zajednica. U tom kontekstu pomenuo je i izgradnju vrtića te društvenih prostorija u MZ Brestovčina te dvije stambene zgrade za nezbrinute porodice u MZ Senjak.

Uručeni su ključevi 32 stana. Gradnja je koštala 1,2 miliona KM. Marko Aćić, direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije kazao je da će u Gradiški biti izgrađeno ukupno 96 stanova za iste potrebe.

-U junu biće useljena još jedna zgrada sa 32 stana u istom naselju. Istovremeno počećemo proceduru za izgradnju stambene zgrade u Novoj Topoli takođe sa 32 stana - istakao je Aćić.