Beogradske priče: Sećanje na predratni februar

Zoran Nikolić

27. 05. 2020. u 11:19

I tada su prve kafedžije bojažljivo izbacivale stolove u bašte čim ogreje sunce

Београдске приче: Сећање на предратни фебруар

Bilo je to davne 1936. godine, kada su bojažljivi fotoreporteri beogradskih novina ovekovečili prve odvažne sugrađane koji su se odvažili da sednu u baštu kafane na Pozorišnom trgu.

Februar je pokazao malo lepši dan, a sadašnji Trg Republike tada je nosio ime po Narodnom pozorištu koje ga i sada krasi.

Novinari lista "Vreme" su i tog dana podsetili na košavu, koja je donedavno besnela, ali i na prvi miran i sunčan dan koji se ogledao na beogradskim ulicama.

Doslovce, pisali su "da je jučerašnji dan ličio na prolećni sudeći po korzu u Knez Mihailovoj ulici".

- Ispred restorana su izneseni stolovi - beleže novinari.- U prve sunčane dane to su znaci lepog vremena: živ podnevni korzo i sedenje na trotoarima za kafanskim stolovima. Beogradu nije u tradiciji da prve sunčane dane obeleži odlascima u parkove. Iako vrlo "topal", jučerašnji dan ipak nije bio konačan znak lepog vremena. Već popodne, predveče, kiša je ponovo počela da pada i ponovo je zahladnelo.

Restoran i pivnica su i danas u istoj zgradi "Reunione" kako joj je prvobitno bilo nadenuto ime.

Jedna od važnih razlika ondašnjeg i današnjeg Beograda ogleda se i u tome što je tramvajska linija završavala svoju trasu baš okrećući se oko Spomenika knezu Mihailu, pa bi se zatim ponovo vraćala ka Slaviji.

OSAM DECENIJA

Više od osam decenija prošlo je od kada je Aca Simić, veliki fotoreporter onog doba snimio brojne fotografije na tadašnjem Pozorišnom trgu. Pa ipak, neki delovi ambijenta nisu se mnogo promenili. Dabome, automobili i navike Beograđana su drugačiji, ali kafa "na Trgu" i danas bi bila u sličnom okruženju.





Pratite nas i putem iOS i android aplikacije