30. maj  2020. 08.11  →  14.47 | Izvor: Tanjug

Više od šest miliona zaraženih korona virusom u svetu; U Brazilu više umrlih nego u Španiji, u Indiji novi rekord u broju novozaraženih

VAŠINGTON -

Broj zaraženih korona virusom u svetu premašio je šest miliona, pokazuju podaci sajta Worldometers.

Kako se navodi na sajtu, korona virusom zaraženo je 6.009.148 ljudi, 366.039 je preminulo, a 2.650.709 je izlečeno.

Prvi smrtni slučajevi od korona virusa među mirovnjacima UN

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš saopštio je da su dva pripadnika mirovne misije UN u Maliju preminula od posledica korona virusa, što su prvi smrtni slučajevu povezani sa COVID -19 među mirovnjacima svetske organizacije.

Jedan mirovnjak UN je bio iz Kambodže, a drugi iz Salvadora, prenosi AP.

Gutereš je u petak na ceremnoji povodom Međunarodnog dana mirovnjaka Ujedinjenih nacija, rekao da je COVID -19 promenio gotovo sve, ali ne i "lojalnost, žrtvovanje i nesebičluk" oko 95.000 muškaraca i žena koje služe u mirovnim misijama svetske organizacije u 13 zemalja sveta.

Prema podacima UN, među pripadnicima mirovnih misija je od početka pandemije registrovano 137 slučajeva korona virusa, od kojih je najviše u Maliju - 90.

Više od 3.900 pripadnika mirovnih misija UN izgubilo je život od 1948. godine, podseća Asošijejted pres.

Među njima je i više od 100 mirovnjaka u Maliju, koji su ubijeni od 2013. godine, kada je mirovna misija UN u toj zemlji uspostavljena uporedo sa vojnom operacijom na čelu sa Francuskom sa ciljem svrgavanja islamskih ekstremista sa vlasti, dodaje američka agencija.

Najteža situacija je u SAD, gde je od korona virusa obolelo više od 1,7 miliona ljudi, dok je 104.410 preminulo.

Na drugom mestu po broju zaraženih je Brazil sa 465.166 obolelih, a za njim slede Rusija sa 387.623 zaraženih, Španija sa 285.644 zaraženih, Velika Britanija sa 271.222 zaraženih i Italija sa 232.248 obolelih.

Manje od 200.000 obolelih imaju Francuska, Nemačka, Indija, Turska, Iran, Peru, Čile, Kanada i Kina.

Kina, u kojoj se korona virus pojavio krajem prošle godine, sada je tek na 15. mestu po broju zaraženih sa 82.995 slučajeva.

Posle SAD, najveći broj smrtnih slučajeva registrovan je u Velikoj Britaniji, njih 38.161, a na trećem mestu je Italija sa 33.229 preminulih od posledica korona virusa.

Sledi Francuska sa 28.714 žrtava, Brazil sa 27.878 preminulih i Španija sa 27.121 žrtvom.

Brazil: Rekordan broj novozaraženih, više umrlih nego u Španiji

Brazil je prestigao Španiju po broju smrtnih slučaja od Kovida-19.

U prethodna 24 sata od korona virusa preminule su 1.124 osobe, pokazuju podaci ministarstva zdravlja Brazila.To je četvri dan da je broj smrtnih slučajeva od korona virusa u Brazilu veći od 1.000.

Ukupan broj preminulih sada je 27.878, navodi CNN , dok je u Španiji, prema podacima Univerziteta Džon Hopkins, od korona virusa preminula 27.121 osoba.

Brazil je takođe izvestio o 26.928 novih slučajeva korona virusa, što je rekordan broj na dnevnom nivou.

Ukupan broj inficiranih sada je 465.166.

Brazil je na drugom mestu u svetu po broju zaraženih korona virusom, posle SAD.

U Meksiku raste broj zaraženih i umrlih

U Meksiku je potvrđeno još 3.227 slučajeva korona virusa i još 371 smrtni slučaj od korona virusa.

Ukupan broj zaraženih u toj zemlji je 84.627, a preminulo je 9.415 ljudi, prenosi Rojters.

U Kini četiri nova slučaja korona virusa

U Kini su potvrđena još četiri slučaja korona virusa, dok prethodnog dana nije bio registrovan nijedan novi slučaja infekcije.

Svi slučajevi su uvezeni, saopštila je Nacionalna zdravstvena komisija.

Potvrđena su i četiri nova asimptomatska slučaja, dok ih je dan ranije bilo pet, navodi Rojters.

Nije bilo novih smrtnih slučajeva, tako da broj preminulih od korona virusa ostaje 4.634.

Izrael razmatra da ponovo uvede restriktivne mere

Izrael bi ponovo mogao da uvede neke restriktivne mere pošto je došlo do porasta broja zaraženih korona virusom, naročito u školama, otkako je vlada počela da ublažava mere, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Broj pozitivnih na korona virus u petak je porastao na 101, dok ih je prošle subote bilo samo četiri, prenosi Rojters.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sastaće se danas sa ministrima i zdravstvenim zvaničnicima kako bi doneli odluku da li da ponovo zatvore neke razrede škola.

Generalni direktor Ministarstva zdravlja Moše Bar-Siman-Tov rekao je da neki ljudi nisu bili dovoljno oprezni po pitanju socijalnog distanciranja, higijene i nošenja zaštitnih maski.

Najviši dnevni porast broja zaraženih u Avganistanu

U Avganistanu je u poslednja 24 časa registrovan najviši dnevni porast broja zaraženih korona virusom, a u prestonici Kabulu i zapadnoj proviniciji Herat protekli dan bio je najteži od početka pandemije COVID -19.

Kako navodi londonski "Gardijan", ministarstvo zdravlja potvrdilo je 866 novih slučajeva korona virusa širom te ratom opustošene zemlje, pa je ukupan broj zaraženih 14.525, a broj preminulih porastao je za tri tokom prošle noći, čime je ukupan broj preminulih dostigao 249.

Više od 60 odsto testiranih za protekla 24 časa bilo je pozitivno na korona virus, a zdravstvene vlasti najavile su masovnije testiranje, kojim je dosad obuhvaćeno 37.348 ljudi.

Prema zvaničnim podacima, u Kabulu je zabeleženo 411 novozaraženih, a ukupan broj inficiranih je 5.775.

U provinciji Herat, koja se graniči sa Iranom, zabeleženo je 177 novih slučajeva, pa je ukupan broj zaraženih sada 2.461, a broj preminulih je 51.

On je dodao da se broj testova na dnevnom nivou nije promenio, ali da je došlo do skoka u broju zaraženih, sa 0,5 odsto, na 1,5 odsto.

"Nažalost, bolest je i dalje tu", rekao je Bar-Siman-Tov.

Prema podacima sajta Worldometers , 16.987 osoba je zaraženo korona virusom u Izraelu, a 284 je preminulo.

U Indiji novi rekord u broju novozaraženih

Indija je danas registrovala još jedan neslavan rekord u broju novozaraženih korona virusom - inficirane su još 7.964 osobe, a zabeleženo je 265 novih smrtnih slučajeva.

Ministarstvo zdravlja te zemlje saopštilo je da je ukupan broj potvrđenih slučajeva korona virusa povećan na 173.763, a preminula je ukupno 4.971 osoba. Od infekcije korona virusom oporavilo se 82.369 ljudi, prenosi AP.

Više od 70 odsto slučajeva korona virusa potvrđeno je indijskim državama Maharaštra, Gudžarat, Tamil Nadu, Nju Delhi, Mađa Pradeš i Radžastan.

Premijera Narendra Modi je u otvorenom pismu povodom prve godišnjice drugog mandata njegove vlade, izjavila je da je Indija na putu ka pobedi u borbi protiv virusa.

Modi je istakao da će Indija pružiti "primer u ekonomskom preporodu'' i zatražio od nacije da pokaže odlučnost.

U Južnoj Koreji 39 novih slučajeva korona virusa

Južna Koreja u subotu je prijavila 39 novih slučajeva korona virusa, od kojih je većina u gusto naseljenom području Seula i povezani su sa zaposlenima u jednom velikom skladištu.

Korona virus otkriven je na sigurnosnim kacigama zaposlenih, laptopovima, tastaturama i drugoj opremi, prenosi AP.

Prema podacima južnokorejskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, u toj zemlji je potvrđen ukupno 11.441 slučaj korona virusa, a preminulo je 269 ljudi.

Tagovi