Lice puno bubuljica, kako ih se rešiti

Akne, najčešće oboljenje tinejdžera i mladih osoba, zahvataju lice, čelo, nos, obraze i bradu. Za njihov nastanak "krivi" su koliko genetika, toliko i hormoni i način života.

Mnogi tinejdžeri imaju velikih problema sa aknama. Zašto se pojavljuju, da li svi prolaze kroz tu fazu, da li postoji način da se spreče?

Doktor Anja Zimbov, specijalizant dermatovenerologije, kaže za RTS da velika većina mladih prolazi kroz fazu pojave akni i bubuljica, muškaci i žene podjednako i to su, kako kaže, uglavnom blage forme.

Prema njenim rečima, na pojavu akni dosta utiče genetika – ako su roditelji ili bliski srodnici pacijenta imali problem sa aknama, onda će i njihovi potomci patiti zbog toga. 

Takođe, na njihovu pojavu veliki uticaj ima i stil života, kaže doktorka i ističe da stres može da pogorša stanje, kao i smanjena fizička aktivnost, zagađenost sredine, izloženost suncu...

Prema njenim rečima, ishrana nije dokazana kao faktor koji utiče na nastanak bubuljica.  

Da bi se to sprečilo, veoma je važno da se što pre krene sa lečenjem, kako bi se izbegle posledice, najčešće ožiljci ili flekice.  

"Deca u pubertetu, mladi, najčešće greše kada sami čačkaju lice, koriste preparate koje su pročitali na internetu", rekla je doktorka.

Problem se ne može rešiti preko noći  

Prvi korak jeste da se jave dermatologu, koji će na osnovu tipa kože odrediti terapiju.

Najvažnije je, kaže, da se deluje na uzrok, kako bi ishod bio uspešan. Pacijenti moraju da znaju da se taj problem ne može rešiti preko noći i da je u pitanju jedan dugotrajan proces.

"Čišćenjem lica mi možemo da poboljšamo izgled, ali je bitno da trajno rešimo uzrok, da odredimo terapiju kako ne bi došlo do posledica", rekla je doktorka. 

Prema njenim rečima, to je prvenstveno farmakološka terapija, kreme i gelovi koji se nanose na kožu, a uz to laserski tretman se pokazao kao dobro sredstvo. 

Na pojavu akni i bubuljica kod mladih veliki uticaj imaju hormoni, čiji se rad pojačava u pubertetu, a kasnije kada se izađe iz tog perioda života, koža postaje sasvim normalna i čista.

"Veoma je bitno da napomenem da sa pojavom akni mladi imaju i problem sa samopouzdanjem tako da je veoma važno krenuti sa lečenjem", kaže doktorka Zimbov.

Blago crvenilo i Rozacea

Jedan od problema jeste i crvenilo kože i pucanje kapilara koje se dešava kod predisponiranih osoba.

"Blago crvenilo koje svi imamo može biti osetljivost neurovegetativnog sistema, kada se postidimo, kada se naljutimo, tako da svako crvenilo nije bolest i može se javiti kod svih. Kada je ono upadljivo, kada zauzima veći deo lica tada možemo da govorimo o rozacei i takvo stanje treba što pre lečiti", rekla je doktorka.

Rozacea je, inače, hronično stanje koje može da se samo održava i ne postoji način da se reši trajno, kaže doktorka.

Da bi se izbegle fleke, potrebno je da se vodi računa o sunčanju, posebno koristiti zaštitne faktore 50 plus, da se izbegavaju solarijumi.  

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво