Autobusi ponovo na peronima: Odžaci dobijaju novu stanicu

Z. Rajić

02. 06. 2020. u 10:04

Na mestu stare stanice u Odžacima, posle pet godina, konačno će izgraditi novu. Prevoz će, umesto propalog "Saobraćaja", organizovati "Solaris turs"

Аутобуси поново на перонима: Оџаци добијају нову станицу

Damir Šušić na mestu gde će graditi objekat / Foto S. T.

STANOVNICI Odžaka dobiće uskoro novu autobusku stanicu na mestu stare, koja je zatvorena pre pet godina i posle toga pretvorena u ruglo. Stanicu obnavlja preduzeće "Solaris turs" iz Odžaka, kojem je lokalna samouprava izdala ovaj objekat u zakup na 20 godina. Autobuska stanica bila je u vlasništvu ATP "Saobraćaj", kojem je opštinsko rukovodstvo 2015. godine, nezadovoljno kvalitetom vozila i usluge, uskratilo poverenje i više od 50 miliona dinara godišnje za lokalni javni prevoz. "Saobraćaj" je nedugo potom ostao bez autobusa, a krajem 2015. i bez biletarnice sa čekaonicom i kafane u sklopu staničnog objekta, koje su izgorele u požaru.

Sve nepokretnosti "Saobraćaja", na prinudnoj prodaji zbog nevraćenih hipotekarnih kredita, prešle su u vlasništvo kompanije "Meteor komerc" iz Sombora, koja je Autobusku stanicu na 2.805 kvadratnih metara poklonila odžačkoj opštini.

- Prema donatorskom ugovoru, dobijeni plac sa infrastrukturom ne sme da se otuđuje i mora da služi isključivo za potrebe gradske autobuske stanice - rekao je Milorad Stanišić, član Privremenog organa opštine Odžaci. - Peroni i stanična zgrada su iznajmljeni putem javnog oglasa, na kojem je "Solaris turs" bio jedini učesnik.

Vlasnik i direktor "Solaris tursa" Damir Šušić istakao je da će nova stanica imati sve sadržaje kao i stara, ali će biti znatno modernija i prilagođena i osobama s invaliditetom.

- Stanica će imati pet perona, za koje je napravljena nova nadstrešnica. Biće asfaltiran ceo stanični plato, a objekat će dobiti i novu kanalizaciju i rasvetu. Da nije bilo pandemije korone, stanica bi već bila završena - kazao je Šušić.

PUTOVALI TAKSIJEM I BICIKLOM

"Solaris turs", koji je osnovan pre dve godine, krajem 2018. postao je vlasnik "Apatintransa". Poseduje 50 autobusa, koji saobraćaju od Apatina i Odžaka prema Novom Sadu, a u planu je širenje linija prema Somboru i Kuli. Do pojave ovog prevoznika, navodi Stanišić, žitelji odžačke opštine su u "lokalu" putovali taksijem, automobilom i biciklom, a na dužim relacijama železnicom.





Pratite nas i putem iOS i android aplikacije