Narod otvara Palić: Evropska smotra filma sa novim datumom

R. RADOSAVLjEVIĆ

03. 06. 2020. u 07:35

Najavljen program i novi datum održavanja 27. smotre evropskog filma. Kovačević: Ovo je jedan od prvih ozbiljnijih festivala, ne samo kod nas. Od 8. do 14. avgusta 100 filmova u 15 selekcija

Народ отвара Палић: Европска смотра филма са новим датумом

Foto Ž. Knežević

PREMIJEROM istorijske sage "Ime naroda", u režiji Darka Bajića, koja će biti prikazana u Glavnom takmičarskom programu, 8. avgusta svečano će biti otvoren 27. festival evropskog filma Palić u Subotici, a publici će tokom sedam festivalskih dana, u 15 selekcija, biti predstavljeno više od 100 ostvarenja iz svih krajeva Evrope.
Program jednog od naših najprestižnijih praznika sedme umetnosti juče su najavili Dušan Kovačević, predsednik Saveta festivala, Radoslav Rale Zelenović, direktor festivala, Ilija Tatić, izvršni producent, i Miroslav Mogorović, programski direktor, na prvoj "živoj" konferenciji za novinare posle pandemije, u bioskopu "Fontana", prvom koji je otvorio svoja vrata posle dvoipomesečnog karantina.

- Palićki filmski festival će verovatno biti jedan od prvih ozbiljnijih festivala uopšte, ne samo kod nas - rekao je Kovačević otvarajući ovu konferenciju. - Zbog toga je posebna pažnja usmerena da festival održi svoj nivo - sve ono što ga je dovelo do toga da bude jedan od najznačajnijih festivala. Ovo je veliki, ohrabrujući događaj - istakao je jedan od naših najuspešnijih filmskih stvaralaca, izražavajući svoj optimizam da je, uprkos teškim okolnostima, pred našom publikom još jedno uspešno izdanje palićkom festivala.

Prema Zelenovićevim rečima, cela ekipa okupljena oko ovog festivala tokom prethodnih meseci mnogo je toga uradila da se on održi ove godine, sa nadom da će se realizovati u svom punom obimu.

- Moramo da pravimo festival onako kako ga svi znamo. Evropski program "Medija", koji nas je i ove godine, četvrti put zaredom, podržao sa 46.000 evra, ima vrlo precizna pravila po kojima dodeljuje ta sredstva. A to je minimum prikazivanja osamdeset dva igrana filma, i mi smo to prihvatili. Palić smo pomerili za dve nedelje u nadi da ćemo dobiti još vremena da ga bolje organizujemo i da prikupimo više materijalnih sredstava, jer smo računali na budžet sličan prošlogodišnjem - istakao je Zelenović.
Ilija Tatić je istakao da je broj gostiju iz inostranstva i regiona, bar prema prvim reakcijama ljudi s kojima su kontaktirali, ohrabrujući, i da su voljni da dođu u Suboticu.

Prema Mogorovićevim rečima, u fokusu 27. festivala biće bugarska i mađarska kinematografija.

- Program smo koncipirali tako da možemo da dovedemo goste kakva god bila ograničenja putovanja i kretanja. A uslovno rečeno, sigurni smo da će nam biti lakše da dovedemo nove naslove, jer neće biti tog luksuza biranja festivala, pošto je broj onih koji su ukinuti u poslednja tri meseca prešao cifru od hiljadu. Naš rezervoar iz koga crpimo filmove je i dalje isti, jedino što nemamo Kanski festival, ali će on objaviti svoj redukovani program, pa ćemo i odatle moći da odaberemo jedan ili dva naslova - rekao je Mogorović.

Na pitanje "Novosti" ko su ovogodišnji laureati prestižne nagrade "Aleksandar Lifka", koja se dodeljuje domaćem i stranom stvaraocu za doprinos evropskoj kinematografiji, Mogorović je rekao da će njihova imena, s obzirom na pravilo da dobitnik ove nagrade iz inostranstva mora lično da je primi na Paliću, biti objavljena početkom jula, kao i kompletan program festivala, i spisak gostiju koji će doći.
Čast da 14. avgusta spusti festivalske zavese pripala je rusko-srpskoj koprodukciji, komediji "Hotel Beograd", u režiji Konstantina Statskog, a ovaj bioskopski hit iz 2019. biće prikazan van konkurencije.

ČEKA SE BUDžET


PODRŠKA od 46.000 evra od evropskog programa "Medija" čini četvrtinu budžeta ovogodišnjeg festivala, a na naše pitanje na koliko novca Palić može da računa od nadležnih institucija - Ministarstva kulture Srbije, Pokrajinskog ministarstva kulture i Grada Subotice - Zelenović je izjavio da se to još ne zna.
- S obzirom na to da su zbog pandemije odloženi svi konkursi, i da je novac u državnim i gradskim kasama zbog svih teških okolnosti znatno umanjen, nadamo se da ćemo do 18. jula, kada konkursi budu završeni, znati sa koliko sredstava raspolažemo ove godine - istakao je Zelenović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije