Niš obeležava gradsku slavu skupom vizantologa 1Foto: B. Cvejić

Srpska pravoslavna crkva obeležava danas praznik posvećen Svetom caru Konstantinu i carici Jeleni, a Niš taj dan slavi kao gradsku slavu koju će obeležiti naučnim skupom vizantologa „Niš i Vizantija“, sa temom „Pohvala istini ili Vaskrs Vizantije“.

Rimski car Konstantin Veliki rođen je 27. februara 272. godine u Naisu, današnjem Nišu.

Njegove odluke sudbonosno su uticale na istoriju sveta – on je priznao hrišćanstvo, što je presudno doprinelo da postane vodeća monoteistička religija i osnovao je Konstantinopolj, grad ravan Rimu, čime je osigurao da Rimsko carstvo opstane dugo posle pada Rima i zapadnih provincija u 5. veku.

Za razliku od prethodnih godina kada je gradska slava obeležavana brojnim manifestacijama, ove godine će se zbog epidemije korona virusa održati samo naučni skup vizantologa, kao veb konferencija sa onlajn praćenjem, od 17.30 sati.

Epidemija korona virusa nije uticala na to da i ove godine gladska slava bude neradan dan za zaposlene u Gradskoj upravi, osim za one koji rade na šalterima za izdavanje izvoda iz matičnih knjiga i uverenja o državljanstvu.

Neradan dan za zaposlene u Gradskoj upravi i ove godine je izazavao ogorčenje građana Niša, ali u toj upravi obrazložu odlukom Statutom grada, kojim je 3. jun određen kao dan gradske slave i neradan dan za gradske činovinike.

Obeleževanje slave započelo je u utorak večernjim bogosluženjem, a nastavljeno jutros Svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu svetog cara Konstantina i carice Jelene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari