Može da se diše: U Italiji od danas slobodno kretanje stanovništva iz regiona u region

NovostiOnline/M.Ostojić

03. 06. 2020. u 12:45

Od danas su otvorene granice Italije sa zemljama EU i zone Šengen, podrazumevajući i Švajcarku, Englesku, Severnu Irsku, Andoru, Monako, Republiku San Marino i Vatikan, svi bez obaveze karantina

Може да се дише: У Италији од данас слободно кретање становништва из региона у регион

Claudio Furlan/LaPresse via AP

RIM - MILICA OSTOJIĆ

Može se disati! Ovo je opšta procena dugo očekivane dozvole o kretanju stanovništva na čitavoj teritoriji Apeninskog poluostrva, jer je bilo velikih diskusija da li se to može odnositi i na severne regione gde je sanitarna situacija još osetljiva, ali muka građana počinje sa neophodnošću detaljnog iščitavanja uputstava koje mere je uveo svaki pojedinačni region za one koji pristižu.


U neke regione će se moći samo sa ispunjenim obrascem koji se skida sa interneta gde će svako ko namerava da uđe u taj region dati podatke koje će potpisati i tako garantovati kakvo mu je zdravstveno stanje, gde će odsesti, znači potpuna lokalizacija osobe, u nekim drugim regionima biće na železničkim stanicama, na aerodromima merena telesna temperatura, ko ima 37,5 neće moći u voz, avion, brod i bilo koje drugo prevozno sredstvo gde se može identifikovati putnik, ponegde će biti rađen po sistemu uzoraka tampon test.


Od danas su otvorene granice Italije sa zemljama EU i zone Šengen, podrazumevajući i Švajcarku, Englesku, Severnu Irsku, Andoru, Monako, Republiku San Marino i Vatikan, svi bez obaveze karantina.


Sve prethodne mere usvojene na početku epidemije korona virusa propisane za ponašanje u zatvorenom i na otvorenom prostoru, kojih su se građani pridržavali ostaju na snazi: nošenje maski, distanca, higijenske mere.


Objavljena je i nova faza otvaranja za 15. juni, to su bioskopi, pozorišta, koncerti, u zatvorenim prostorima maksimum 200 osoba, na otvorenom do 1.000, i uvek sa maskam na licu, kao i gledaocima tako i glumcima i izvođačima raznih vrsta spektakla, biće merena temperatura, karte će se prodavati putem interneta, a u salama će bita zabranjena prodaja pića i grickalica.


Tako Italija ulazi u novu fazu života, nakon otvaranja plaža koje su donele veliki pokret unutar regiona, a stručnjaci su sa dosta obazrivosti i sa apelom na odgovornost građana, saglasni u tome da će se rezultat ovolikog pokretanja stanovništa videti svakako za dve sedmice.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije