Tekst objavljen: 03.06.2020 15:15        


Kretanja na kreditnom tržištu bila su veoma povoljna u prvom tromesečju, pri čemu se rast kreditne aktivnosti na međugodišnjem nivou ubrzavao iz meseca u mesec, navodi se u izveštaju o kreditnoj aktivnosti Narodne banke Srbije (NBS) za prva tri meseca ove godine

NBS: "Vrlo povoljna situacija na kreditnom tržištu"

Rast kreditne aktivnosti je u martu, po isključenju efekta promene deviznog kursa, iznosio 11,9 odsto. Takva kretanja rezultat su ubrzanja rasta kredita privredi za 14,5 odsto međugodišnje, dok je rast kredita stanovništvu iznosio 9,7 odsto međugodišnje, što ukazuje da kreditna aktivnost ne predstavlja rizik ni po cenovnu ni po finansijsku stabilnost.

Uslovi finansiranja na domaćem tržištu ostali su povoljni, što je ostvareno zahvaljujući efektima ranijeg ublažavanja monetarne politike, niskim kamatnim stopama na međunarodnom tržištu novca i povećanoj konkurenciji među bankama.

Tako je prosečna kamatna stopa na kredite privredi u dinarima početkom 2020. godine spuštena na novi minimum i dodatno se približila kamatnoj stopi u evrima, dok su se kamatne stope na kredite stanovništvu kretale blizu ranije zabeleženih najnižih vrednosti.

Krediti privredi su u prvom tromesečju ostvarili neuobičajeno visok rast za ovaj period godine od 58,2 milijarde dinara. Finansijska podrška bila je i dalje pretežno usmerena na segment mikropreduzeća, malih i srednjih preduzeća, kojima je odobreno preko 55 odsto kredita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U prvom tromesečju krediti stanovništvu su povećani za 18,9 milijardi dinara, vođeni, kao i do tada, gotovinskim i stambenim kreditiranjem. Pritom, rast stambenih kredita bio je za 57 odsto viši nego u istom periodu prethodne godine.

Krajem marta, nominalno posmatrano, dinarski plasmani činili su 33,2 odsto postojećih ukupnih plasmana privredi i stanovništvu, navodi se u izveštaju NBS.

Zahvaljujući rastu ekonomske i kreditne aktivnosti, učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima dodatno je smanjeno u 2020. i u martu je iznosilo četiri odsto. To je novi najniži nivo otkad se ovaj pokazatelj kvaliteta aktive prati, što istovremeno dodatno jača finansijsku stabilnost i otvara prostor za dalji kreditni rast.

U izveštaju se ističe da je NBS sredinom marta donela odluku o uvođenju moratorijuma na otplatu kreditnih obaveza i obaveza po osnovu finansijskog lizinga u trajanju od najmanje tri meseca, čime je pružena direktna podrška privredi i građanima. Prema podacima banaka, 94 odsto građana i 93 odsto privrede prihvatilo je moratorijum u otplati kredita.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
tržište kredita kreditna aktivnost Narodna banka Srbije krediti prvo tromesečje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana