EPA-EFE
Granica Italije i Austrije

U austrijskoj vladi došlo je do spora o otvaranju granica prema Italiji između koalicionih partnera Narodne partije Austrije (OVP) kancelara Sebastijana Kurca i Zelenih Vernera Koglera.

Austrija je od ponoći otvorila svoje granice i ukinula mere karantina za sedam susednih država – Lihtenštajn, Nemačka, Švajcarska, Češka, Slovačka, Slovenija, Mađarska – ali ne i sa Italijom, što je naišlo na žestoku kritiku Rima.

Prema pisanju dnevnika “Esterajh” u austrijskoj vladi postojalo je neslaganje oko Italije.

Kancelar Kurc želeo je da otvori granicu i prema Italiji, ali se tome suprotstavio ministar zdravlja Rudolf Anšober.

Kurc je već duže vreme signalizirao da želi da se otvori granica prema Italiji najkasnije do 15.juna, a a više sednica vršen je pritisak iz njegovog kabineta i Ministarstva spoljnih poslova, ali je Ministarstvo zdravlje to odbijalo.

Na jučerašnjoj sednici, na kojoj je doneta odluka o otvaranju granica prema susedima, Anšober je ponovo rekao “ne” otvaranju granice prema Italiji.

Anšober svoj stav obrazlaže time da bi otvaranjem granica veliki broj Austrijanaca krenuo na odmor u Italiju u vreme kada se ta država još nije izborila sa svim žarištima korona virusa.

Kurc i ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg predlažu otvaranje prema nekim regionima u Italiji, u kojima je broj zaraza nizak, ali to Anšober za sada nije želeo.

Kabinet kancelara predložio je uvođenje sistema semafora koji bi mogao prikazati “zeleno svetlo” za pojedine regione, žuto i crveno za druge.

Italija bi, prema tom predlogu, trenutno bila na „žutom“ i mogla bi 15. juna da bude i na zelenom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here