Tviteraši za bojkot? 1Foto FoNet Zoran Mrdja

Sudeći prema monitoringu objava na društvenim mrežama u vezi sa izborima koji je uradila Share fondacija, čini se da su na Tviteru najzastupljeniji oni koji će bojkotovati izbore koji se održavaju u nedelju, 21. juna.

Naime, ovo istraživanje pokazuje da je u periodu od 3. do 10. juna najzapaženiji bio tvit pop pevača Vlada Georgieva, koji poziva na bojkot, a koji je imao 1.429 lajkova i 127 retvitova, odnosno deljenja. Na drugom mestu je objava nekadašnjeg člana Dosta je bilo Dragana Stamenkovića, koji je objavio da napušta taj pokret koji je odlučio da učestvuje na izborima.

Treći najpopularniji tvit u vezi sa izborima je takođe poziv na bojkot Tanje Manojlović, a četvrti i peti sa sličnom sadržinom su bili organizacije Ne davimo Beograd i novinara Slaviše Lekića.

Ponoviću opet – ljudima na Tviteru ne verujem ništa. Tako da ti silni lajkovi i retvitovi pitanje je da li su realni i iskreni i da li će zaista svi ti koji promovišu bojkot na ovoj društvenoj mreži to i uraditi. Reči i dela tviteraša, opšte je poznato, neretko nisu u koliziji.

SNS je, očekivano, prema rezultatima istog istraživanja, imala najviše plaćenih objava na Fejsbuku. Plaćene objave, inače, veoma iritiraju korisnike ove najpopularnije socijalne mreže, iako je novac uložen na ovom prostoru nešto što je najisplativije – za malo novca može se postići veliki efekat. Međutim, „organski rič“ je nešto što mnogo više vredi na Fejsbuku, tako da i ne morate uvek da platite nešto, a da bude viđeno i izazove reakcije. Ukoliko taj sadržaj ima smisla, on će i sam nekako doći do velikog broja korisnika ove mreže.

Zanimljivo je da se statistički i dalje niko ne bavi Instagramom, koja je najbrže rastuća mreža i u zemlji i u svetu, mreža na kojoj se nalazi verovatno i najveći broj neopredeljenih birača i potencijalnih glasača.

Zato je Danas od juče pokrenuo kampanju na Instagramu u kojem će se truditi da potencijalne (ne)glasače upozna sa izbornim procedurama i nepravilnostima na izborima, jer će to jedino tu imati efekta. Na Tviteru svakako neće. Pratite nas…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari