Foto

SpaceX sada nudi da isprobamo Starlink internet iz svemira

Nekoliko stotina Starlink satelita trenutno su u orbiti oko zemlje, a SpaceX sada traži ljudima a se prijave kako bi dobili šansu da testiraju njihove usluge.
​Starlink satellites. Image: SpaceX/Starlink
Starlink sateliti. Fotografija: SpaceX/Starlink 

Tokom prethodne godine SpaceX lansirao je više od pet stotina satelita u Zemljinu orbitu kako bi izgradili sopstvenu Starlink mega-konstelaciju, koja bi trebalo da obezbedi pristup internetu korisnicima bilo gde na svetu.

Sada, Starlink poziva ljude da isprobaju njihovu svemirsku platformu - možete se prijaviti kako biste dobili pristup beta-testu na ovom linku.

Jednom kada se prijavite i ostavite im svoju mejl adresu i poštanski broj, Starlink će vam poslati potvrdu u kojoj se navodi sledeće: “Starlink je dizajniran kako bi širom sveta, pa čak i na mestima gde je dosad to bilo nepouzdano, skupo, ili nepristupačno obebedio pristup internetu velike brzine. Početak privatnog beta testiranja očekuje se kasnije ovog leta, nakon čega se očekuje početak javnog beta testiranja, počevši od oblasti oko polova planete.“

Reklame

Internet je drastično izmenio kako izgleda ljudska civilizacija, i pristup internetu sada mnogi smatraju osnovnim ljudskim pravom. Ipak, tek nešto više od polovine populacije širom sveta ima pristup internetu, pri čemu su zajednice siromašnijih ili ruralnih predela gotovo u potpunosti isključene iz digitalnog života.

SpaceX je kompanija koja je prva pokušala da Starlink projektom dođu do rešenja ovog problema, mada i kompanije kao što je OneWeb takođe ulaze u trku kako bi lansirale sopstvene konstelacije satelita za internet, kako bi bilo ko sa naše planete mogao da putem ove svemirske infrastrukture dobije vezu sa internetom.

Starlink ne želi da zameni tradicionalne internet provajdere, pogotovo u gradovima gde satelitski servis neće biti toliko efektivan. CEO SpaceX-a Ilon Mask najavio je da će Starlink obezbediti pristojan internet - od oko jednog gigabita po sekundi - ljudima koji inače nemaju pristup internetu na standardni način.

"Veoma je važna činjenica da vam neće trebati stručnjak da instalirate program,“ rekao je Mask za Ars Technica. "Postoje dve instrukcije koje mogu da se odrade bilo kojim redom: okrenite se ka nebu i priključite.“

Nije najjasnije koliko će beta korisnika odabrati Starlink, niti na osnovu čega će ih birati. Bilo kako bilo, u aprilu je Mask tvitovao da ova kompanija početak očekuje do jeseni 2020.

I dok su i rivali Starlinka na svom putu ka uspostavljanju globalnog pristupa internetu, ove megakonstelacije takođe su ispraćene kritikama zbog toga što po noćnom nebu ostavljaju svetle tragove. Kada su prva jata Starlinkovih satelita lansirana prošle godine, organizacije astronoma i amatera astronoma izrazile su zabrinutost zbog svetlosnog zagađenja koje izazivaju blistave refleksije svetlosti o ove svemirske letelice.

Reklame

Internacionalna Astronomska Unija, koju čini preko 13,000 članova, navodi da je “mračno i radio-tiho nebo ne samo esencijalno za naše naprednije razumevanje univerzuma, koga smo i sami deo, već i resurs koji pripada čitavom čovečanstvu, koji je važan za zaštitu noćnog života u divljini,“ stoji u saopštenju iz 2019. godine.

“Trenutno ne možemo razumeti kakav uticaj će imati na hiljade satelita koji su vidljivi i rasuti po čitavom nebu, i uprkos dobroj nameri, ovi sateliti mogu biti opasnost,“ upozoravaju iz IAU.

U odgovoru na ove primedbe, iz SpaceX-a najavljuju da će na svoje satelite od sada dodati sloj koji bi trebalo da umanji odsjaj. Uzevši u obzir da će ovih pojedinačnih satelita biti na stotine, ako ne i na hiljade, biće neophodno osigurati da oni ne smetaju trenutno postojećim svemirskim letelicama, kao i da neće zagaditi jedno od čovečanstvu najvažnijih resursa - neotežan pogled na noćno nebo.

Ovaj članak je prvobitno objavljen na VICE US.