Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:14, 26. 6. 2020.

| Društvo

"Zelengora" ponovo otvorena za pacijente, direktorka tvrdi da nema zaraženih radnika koronom

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Zelengora
Direktorka tvrdi da korona nije ušla u Zelengoru i da bi to bilo opasno; foto: Institut "Niška Banja"

Da je virus korona ušao i u stacionar "Zelengora" u Niškoj Banji, koji je do skora bio jedan od privremenih bolnica za obolele od korone, kaže jedan od zaposlenih, koji tvrdi da nadležni to kriju i da stacionar i bazeni rade uobičajeno, što povećava rizik od zaraze. Ipak, direktorka Instituta "Niška Banja" Marina Deljanin Ilić tvrdi da virus nije ušao u ovu zdravstvenu ustanovu, da se najstrože mere zaštite sprovode, a to ilustruje podatkom da je 668 kovid pozitivnih pacijenata tokom epidemije lečeno u Niškoj Banji i da niko od zaposlenih nije oboleo.

Zaposleni na Institutu "Niška Banja" pisali su Južnim vestima o trenutnoj situaciji u "Zelengori", koja je bila privremena kovid bolnica u jeku epidemije.

Kažu da sada ponovo radi za pacijente, ali da je korona "ušla" u stacionar i to na ortopediju.

Zašto se o tome ćuti? Zašto se rukovodioci prave da se ništa nije desilo. I ono najbitnije, zašto Zelengora nije zatvorena. Informacije koje kruže je da se korona otkrila tek posle operacije, pošto je ceo tim iz sale u karantinu. Od petka se krenulo sa dva pacijenta u sobi. Otvorili smo i bazen za prolazne goste koji nisu stacionirani kod nas i samim tim povećali rizik za zarazu - pita ovaj radnik.

Kaže da se pacijentima na ulazu meri temperatura, ali da oni koji su stacionarni nemaju zabranu kretanja, te mogu da odu kući ukoliko su iz Niša i da ako se u međuvremenu zaraze koronom mogu lako da prošire virus.

Da ove informacije nisu tačne, tvrdi direktorka Instituta "Niška Banja" Marina Deljanin Ilić. Kaže i da operacije još nisu počele, kao i da je ortopedija poslednja počela sa radom upravo zato što je reč o operacijama, pa su nekim pacijentima bili neophodni negativni PCR testovi.

Mi smo samo veću meru predostrožnosti uradili zato što jedna pacijentkinja nije uradila PCR, a imala je serološki test negativan i onda smo samo tražili da dodatno uradi i PCR, jer ja nisam htela da dovedem u rizik da eventualno bude pozitivna i da uđe infekcija, tako da je to bila samo veća mera opreza. To je lako proverljivo, svi su negativni i doktori i sestre i pacijentkinje, i u Radonu i u Zelengori, to je ono što ja znam, odnosno ono što smo mi testirali - tvrdi direktorka.

Na konstataciju novinarke da su to informacije zaposlenih, kaže da su zlonamerne.

Jer sve što uradite kao veću meru opreza onda vam se to drugačije pripiše - dodaje.


Kroz stacionar prošlo 668 kovid pozitivnih pacijenata

Direktorka takođe tvrdi da se u "Radonu" i "Zelengori", koje su u jeku epidemije bile kovid bolnice, sada strogo vodi računa da virus ne uđe, jer bi to bilo opasno za ustanovu poput Instituta koji ima 560 kreveta, te da su oprezni i više nego što bi trebalo.

A da li će nešto da uđe, ja to ne mogu da predvidim, jer vi možete da dođete danas samo nešto da se raspitate i da unesete infekciju, neko može od kuće da donese, da ode u kafić ili restoran pa da unese. Ali mi smo sve mere preduzeli i više nego što je preporučeno - ističe direktorka.

Procedura je sada takva da je osim zaštitne opreme, na ulazu obavezno merenje temperature i popunjavanje upitnika, a kada pacijent uđe u sobu radi se detaljna analiza, lekari kontrolišu pluća i rade laboratorijske analize, a ako je neko sumnjivog stanja obavezno je i testiranje.

Da su mere stroge i da samim tim nema zaraženih, direktorka ilustruje i ovim podatkom:

Kroz Institut je prošlo 668 kovid pozitivnih pacijenata, ni jedan zaposleni nije bio zaražen kada smo ih testirali, šta to znači? Ja ne znam ni jednu drugu ustanovu u Nišu da je izašla iz kovida, a da nije imao bar jednog zaraženog - pojašnjava.


Bazeni rade odvojeno, u sobama po dvoje

Deljanin potvrđuje da su i bazeni ponovo otvoreni, ali da se striktno odvajaju stacionarni pacijenti i oni koji samo prolaze kroz ambulante. U prepodnevnim satima oni koji su primljeni u neki od stacionara mogu da koriste bazene u "Radonu" i "Zelengori", dok je popodne otvoren samo onaj u "Radonu" za prolaznike i velnes centar.

Što se tiče fizijatrijskih procedura striktno smo ih odvojili. Svi ambulantni koji su iz Niša, sve smo aparate preneli i oni u starom kupatilu imaju terapije i tu imaju i bazen. Bazen se hloriše sa većim stepenom koncentracije kao što je i preporučeno, povišeni su standardi te dezinfekcije. Provetravamo, primamo manji broj za bazen, za đakuzi isto samo po dvoje - dodaje direktorka.

Nisu svi kapaciteti Instituta puni, jer kaže da su krenuli polako i oprezno sa prijemima. Prvo je samo jedan pacijent mogao da bude u dvokrevetnoj sobi, a odnedavno smeštaju i po dvoje, ali oprezno i uz sve mere zaštite. Trijažu svi pacijenti prolaze na ulazu, a primaju i na na bolničko-reumatološko lečenje, ali i na fizijatriju i rehabilitaciju, dok je poslednja počela sa radom upravo ortopedija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Rade

    17:48 // 26. 6. 2020.

    Nista nije rekla za Radon. Pominje se da ima zarazenih medju zaposlenima.

  • slavko

    14:13 // 26. 6. 2020.

    Jel sada verujete da je coron AV irus vece zlo od covid-19?

  • Slavko

    12:38 // 26. 6. 2020.

    Direktorka sigurno nece priznati.Neverujte direktorima i kriznim stabovima.To kaze vecina lekara koji se bore sa ovom zarazom.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: