I Srpkinja odlučuje o dodeli oskara: Naša rediteljka dobila poziv za članstvo u Američkoj filmskoj akademiji

R. R.

03. 07. 2020. u 08:31

Velika je čast uopšte biti pozvan - kaže Mila Turajlić

И Српкиња одлучује о додели оскара: Наша редитељка добила позив за чланство у Америчкој филмској академији

Mila Turajlić Foto FCS

AMERIČKA akademija filmske umetnosti i nauke pozvala je 1. jula u svoje članstvo 819 umetnika i filmskih radnika iz sveta koji su se poslednjih godina istakli svojim doprinosom filmskoj umetnosti, a među njima je i naša rediteljka, dokumentaristkinja Mila Turajlić. To znači da će ona ubuduće glasati i za kandidate za Oskar u kategoriji dokumentarnog filma.

- Velika je čast uopšte biti pozvan, i to je lepa ocena mog rada - kaže, za "Novosti", Mila Turajlić. - Poziv za članstvo u sekciji Američke akademije za dokumentarni film za mene znači da se tu nešto menja u dobrom smislu i da se demokratizuje, jer sam imala priliku da vidim kako funkcioniše ta sekcija. U pitanju je vrlo komplikovana procedura, a uglavnom prolaze filmovi koji su producirani od najjačih "igrača" na tom polju. Sada imam utisak da se šansa otvara i za manje "igrače", i ovaj poziv vidim kao gest Akademije da se internacionalizuje sekcija dokumentarnog filma.

Za našu kinematografiju, ulazak u Američku akademiju Mila Turajlić, kako ističe, doživljava kao produžetak rada udruženja srpskih dokumentarista, DOK Srbija.

- Kada smo 2015. osnovali udruženje, naš cilj je bio da se formalizuje dokumentarna scena u Srbiji, koja je bogata, ima puno autora koji dobijaju međunarodna priznanja, i sve više publike - ističe naša najnagrađivanija autorka dokumentarnih filmova u svetu, koja je i predsednica DOK Srbija.

Ostvarenja Mile Turajlić "Sinema Komunisto", "Druga strana svega" (prva koprodukcija kanala HBO sa Srbijom) osvajala su nagrade na festivalima u Veneciji, Torontu, na Trajbeka u Njujorku, IDFA u Amsterdamu, HotDocs, i imala bioskopsku distribuciju širom Evrope.


PRESTIŽNA PRIZNANjA

NjENA karijera ovenčana je sa 42 prestižna priznanja, među kojima su i Gold Hugo, nominacija za nagradu LUX Evropskog parlamenta, međunarodna nagrada FOCAL za kreativnu upotrebu arhivske građe. Najnoviji rad Mile Turajlić je serija video-instalacija zasnovanih na arhivskoj građi, koju je odabrao muzej MoMA u Njujorku.






Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Kojic D Brana

03.07.2020. 20:06

Znaci mamina zasluga , politicke zaostavstine Duboke klinton drzave... Nagrada pa ziri...da li je to vec naplaceno.

Mile

04.07.2020. 18:06

Potrebne su zene i etnicke manjine, To je zvanicno nova politika americke akademije za film jer su kritikovani da nema puno zena i da su uglavnom belci.