1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW
Društvo

Crna Gora – „Istopolni brak je imperativ“

3. jul 2020.

Crna Gora je kao treća balkanska zemlja zakonom usvojenim u parlamentu legalizovala istopolno partnerstvo. „Ali, ne zaboravite: to nije brak kao u Nemačkoj“, podseća nemačka štampa.

https://p.dw.com/p/3ejEA
Foto: Reuters/R. Siu

EUROPEO: Nije lako biti gej

„Radost je ogromna zbog legalizacije istopolnog životnog partnerstva u Crnoj Gori. Sada moraju da uslede novi koraci ka jednakopravnosti lezbejki, gejeva, biseksualaca, trans i interseksualaca“, izjavila je potpredsednica Poslaničkog kluba Zelenih u Austriji, Eva Ernst-Džidžić, a prenosti austrijski portal apa. Ona je naglasila da je „istopolni brak imperativ“.

„Od srca čestitam svim građanskim organizacijama, koje se u toj zemlji godinama bore za prava i zaštitu LGBTI osoba“, izjavila je poslanica austrijskih Zelenih. Ernst-Džidžić podseća da je Crna Gora, nakon Grčke i Hrvatske, treća balkanska zemlja koja je legalizovala istopolno partnerstvo. „Crna Gora je poslednjih godina napravila ogroman napredak, uvodeći zakon o zabrani diskriminacije zbog seksualne orijentacije.“

-pročitajte još: Odluka suda u Zagrebu: gej par može biti hraniteljska porodica

Protivljenje SPC

Nemački bulevarski dnevnik Bild piše kako sada istopolni parovi imaju ista prava kao i heteroseksualni, kada je reč o porezu i pravu na nasledstvo.

„Jedini izuzetak je – usvajanje dece. Srpska pravoslavna crkva (SPC) se pre svih žestoko založila da to pravo i dalje ostaje samo za heteroseksualne parove“, piše Bild i napominje: „Ne zaboravite: to nije ’brak’ kao u Nemačkoj“. No, uprkos svemu, „to je ogroman iskorak u pravom pravcu crnogorskog društva“, citira list crnogorskog premijera Duška Markovića.

Parada ponosa u Podgorici 2016.
Parada ponosa u Podgorici 2016.Foto: picture-alliance/dpa/EPA/B. Pejovic

Za odgovarajući zakon kojim se reguliše istopolno partnerstvo glasalo je u sredu (1.7.) u Parlamentu Crne Gore 42-oje poslanica i poslanika, petoro ih je bilo protiv, prenosi dpa. Nemačka agencija podseća da je prošle godine za usvajanje zakona nedostajala parlamentarna većina.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android