Opšta bolnica Regionalna COVID bolnica! Formira se i vojna bolnica

U poslednja 24 sata preminulo je pet osoba, dve iz Tutina i tri iz Novog Pazara, dok je na lečenju u ovdašnjoj Opštoj bolnici 205 pacijenata pozitivnih na korona virus, kazao je na jutrošnjoj, redovnoj konferenciji za novinare koordinator Opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek. Tokom jučerašnjeg dana transportovano je pet pacijenata.

Na respiratoru je jedna osoba.

U Novi Pazar danas stiže još deset respiratora, kazao je Đerlek, pa će tako bolnica taspolagati sa 28 aparata veoma značajnih u ovom trenutku. Respiratorna jedinica biće na internom odeljenju i predstavljaće zapravo, glavnu jedinicu sa 110 ležajeva.

Novopazarska bolnica postaje regionalna covid bolnice, od danas će primatI i pacijente iz Sjenice. Njihovo i lečenje pacijenata iz Tutina i Novog Pazara biće moguće jer stiže pomoć vojske. Naime,biće formirana vojna bolnica sa značajnim brojem kreveta, čak 150, a dolazi i 15 lekara i tehničko osoblje.

I sutacija na infektivnom odeljenju od danas će biti drugačija, kazao je Đerlek. On je objasnio da su ispred to odeljenja, u kojem je trijaža pacijenta predstavjala najveći problem, postavljena dva šatora u kojima će raditi po tri lekara, odnosno njih šest. Ovo će ,kaže Đerlek, rasteretiti infektivno odeljenje a pacijentima mnogo pomoći.


Da su infektolozi najpotrebniji potvrdio je i koordinator Opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek i kazao da je tražio da se upravo ti lekari pošalju u ovdašnju bolnicu. Đerlek dodaje da su angažovani i nezaposleni zdravstveni radnici.


Transport pacijenata iz susednih opštna, prvenstveno Sjenice i Tutina biće moguć s obzirom da u Novi Pazar Ministarstvo zdravlja šalje dva sanitetska vozila, dva vozila obezbedila je dijaspora i ona uskoro stižu, a po jedno sanitetsko vozilo donirali su naši istaknuti sportisti, kazao je Đerlek.


On je još i dodao da će danas građanima biti na usluzi call centar kako bi mogli da budu u toku i dobiju sve infomracije o svojim članovima porodice koji se leče u crvenoj zoni bolnice.


Putem telefona 020 314- 722 građani će biti povezani sa svim odeljenjima odakle će i dobijati pravovremene infrmacije o obolelima.

Đerlek je na pozvao građane da se u ovom trenutku ponašaju sa puno odgovornosti, da ne šire dezinformacije, kakodo datno ne bi uznemiravali javnost.

Senada Kalić

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO