arhiva JP STC Prirodnjački centar Svilajnac

Kad je otvoren Prirodnjački centar Svilajnac sa prvim replikama dinosaurusa na ovim prostorima, za ovaj grad u centralnoj Srbiji čuli su i oni kojima je dotad bio nepoznat.

Međutim, malo ko i dalje zna da je u tom kraju rođen vojvoda Stevan Sinđelić, glavni Karađorđev čovek od poverenja i jedan od organizatora Prvog srpskog ustanka. U Svilajncu, gradu koji je prvi put pomenut 1467. u jednom turskom popisu, i u okolnim selima mnogo toga je u znaku časnog vojvode: ulica i spomenik u Svilajncu, osnovna škola u selu Vojska (gde je rođen), kuća u Grabovcu (gde je živeo) kao i manifestacija sa najdužom tradicijom u gradu “Sinđelićevi dani”. Međutim, poslednjih pet godina, otkako je otvoren Prirodnjački centar, Svilajnac je dobio brend – muzej, koji bez bojazni može da stane rame uz rame sa srodnim institucijama širom sveta. I da se ne postidi ni po jednom pitanju, toliko dobro izgleda.

– Najponosniji smo na Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu čijom izgradnjom je naša opština zauzela lidersku poziciju u naučnom turizmu. Centar na jedinstven način objašnjava i prikazuje teme iz oblasti prirodnih nauka, a unutar muzejskog dela je osam stalnih postavki. Za odmor i relaksaciju je rezervisana izložba koja se nalazi u Dino parku sa više od 30 replika u prirodnoj veličini – ističu u JP STC Prirodnjački centar Svilajnac i dodaju da svi njihovi posetioci mogu besplatno da iznajme bicikle za obilazak grada. Pored Prirodnjačkog centra, grad koji je ime dobio po svilenoj bubi koja se tamo gajila, svoju turističku ponudu bazira na istorijskim spomenicima, manifestacijama i verskim objektima.

Bele poklade

Najznačajnije manifestacije, koje čuvaju tradiciju i običaje ovog kraja su pokladni maskenbal ili Bele poklade i Todorova subota. Bele poklade, dan za praštanje svađa i uvreda i za veselje, poslednjih godina su u Svilajncu prerasle u jedinstveni gradski karneval pod maskama. Slava konjara, Todorova subota posebno je interesantna deci, jer se obeležava defileom konja, jahača i zaprega.

Resavska Sveta Gora

Nadomak Svilajnca nalazi se i tzv. Resavska Sveta Gora s mnoštvom manastira i crkvama na obalama Velike Morave i Resave. Tih zadužbina je nekada bilo 12, ali se do danas očuvalo nekoliko manastira: Miljkov, Zlatenac, Tomić, Dobreš, Prečiste Bogorodice i Crkva polubrvnara.

Kuća vojvode

Kuća u Grabovcu izgrađena je početkom IX veka u moravskom stilu. Spoljašnost je autentična, dok unutrašnjost sadrži fotografije i eksponate.

Bitka nad bitkama

Vojskovođa Stevan Sinđelić je rođen 1770. u selu Vojska odakle se preselio u Grabovac. Po predanjima, Karađorđe se sa njim dogovarao oko početka Prvog srpskog ustanka tokom kojeg je Sinđelić dobio titulu vojvode. Poginuo je 31. maja 1809. slavno u bici na Čegru. Da bi sprečio prodor Turaka, koji su prethodno pobili većinu Sinđelićeve vojske, vojvoda, da im živ ne bi pao u šake, opalio je iz kubure u punu burad baruta i tako završio boj. Nakon bitke na Čegru je ležalo oko 16.000 Turaka i 4.000 Srba.

Na ručak sa dinosaurusima

Stalnu postavku Centra čine izložbe: životinje Afrike, Geološki vremeplov, Biodiverzitet Srbije, Nebesko kamenje, Paleontologija, Svet minerala i stena, Svet dinosaurusa i Svedoci ledenog doba. U novoj sezoni, nekoliko izložbi je dopunjeno eksponatima. U okviru Centra je i restoran, u okviru kojeg postoji Dino lanč paket.

Kako stići

Koordinate: 44°13’28” SGŠ 21°11’30” IGD

Horgoš – Svilajnac 308 km

Batrovci – Svilajnac 227 km

Beograd – Svilajnac 111 km (autoput E-35)