Brodvej ostaje zatvoren do 2021. 1Foto: EPA-EFE/ Peter Foley

Slavni njujorški Brodvej ostaće zatvoren u najboljem slučaju do početka 2021, prenosi madridski Pais.

Nekoliko skupih produkcija je otkazano. Zbog sveopšteg haosa izazvanog pandemijom kovida 19, 12. marta moralo je da se prestane sa izvođenjem popularnih mjuzikala kao što je „Ubiti pticu rugalicu“ Arona Sorkina i višestruko nagrađivanog mjuzikla „Hamilton“ Ronalda Černova.

Nikada u svojoj burnoj istoriji pozorišta na Brodveju nisu pravila toliko dugu pauzu.

Predstave su se igrale i za vreme ogromne pandemije španskog gripa 1918, tokom celog dvadesetog veka igranje mjuzikala je zaustavljano nakratko: u slučaju atentata koji su se u pozorištima dešavali, ili kad je dolazilo do sukoba između uprave pozorišta i glumaca oko ostvarivanja radnih prava.

Udruženje komercijalnih pozorišta Brodvejska liga oglasilo se saopštenjem u kome obaveštava javnost da će publici koja je kupila karte biti vraćen novac, otkazane su sve predstave do 3. januara iduće godine.

– Naši članovi rade zajedno sa pozorišnim sindikatima na uspostavljanju protokola za ponovno otvaranje. Pokušavamo da iznađemo najbolji način da se ponovo krene sa predstavama, a da bezbednost glumaca bude zagarantovana po najvišim standardima, izjavila je Šarlot Sent Martin, predsednica Brodvejske lige. Gubici u brodvejskim pozorištima su ogromni. Karte za mjuzikle su inače skupe, a u Njujorku i dalje vlada zabrana okupljanja više od 500 ljudi u zatvorenom prostoru, koja je na snazi već četiri meseca. Procenjuje se da će pozorišta pretrpeti gubitke od više miliona dolara i da će mnogo umetnika prinudno ostati bez posla.

U trenutku zatvaranja u brodvejskim pozorištima na repertoaru je bio 31. mjuzikl. Neki nikada više neće biti vraćeni na repertoar kao što je Diznijev mjuzikl „Frozen“. Najavljeno je da će narednih dana u pretprodaju biti puštene ulaznice za predstave koje će možda biti na repertoaru na zimu 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari