Presuda uzgajivačima marihuane u RS: Dilerima 15 i po godina!

O. MATAVULj

03. 07. 2020. u 22:15

Presuda uzgajivačima marihuane u najvećoj laboratoriji koju je MUP RS otkrio

Пресуда узгајивачима марихуане у РС: Дилерима 15 и по година!

OTKRIVENA Savremena laboratorija za uzgoj skanka/MUP

OKRUŽNI sud u Banjaluci osudio je Sanela Šeranića (33) i Deana Đajića (30) iz Banjaluke, i Danijela Trninića (37) iz Kostajnice na 15 i po godina zatvora zbog uzgoja marihuane u jednoj od najvećih laboratorija koje je MUP RS otkrio.

Pojedinačno gledano, Šeranić je osuđen na šest i po godina zatvora, Trninić je dobio pet i po, a Đajić tri i po godine. Pored trgovine drogom, Šeranić i Trninić su osuđeni i za neovlašćeno posedovanje oružja, odnosno 850 grama eksploziva i automatske puške.


U presudi se navodi da su oni od februara do jula prošle godine uzgajali marihuanu u iznajmljenoj hali u Trnu kod Laktaša. Halu su pretvorili u specijalizovanu laboratoriju za uzgoj droge, sa najsavremenijom opremom, u kojoj je policija otkrila 756 stabljika indijske konoplje. Biljke su bile visoke između 120 i 210 centimetara, a otkriveno je i 1,8 kilograma osušene marihuane, te eksploziv i oružje.

Šeranić i Trninić osuđeni su što su od 2018. uzgajali marihuanu u kući u Ulici Janka Veselinovića, gde su otkrivena još 62 grama marihuane. I Đajić je imao posao "sa strane" i marihuanu je uzgajao u potkrovlju kuće u Banjaluci, gde je otkrivena mini-laboratorija i 240 grama suve "trave".


Laboratorija za uzgoj marihuane nalazila se u Trnu kod Laktaša. U presudi se navodi da je halu, koja ima oko 600 kvadratnih metara, Šeranić unajmio od vlasnika Big radija i nekadašnjeg kandidata za gradonačelnika Banjaluke Ljubiše Buce Kragulja, koji nije imao pojma u koje svrhe je hala korišćena.

Zanimljivo je da je Šeranić ugovor o zakupu sklopio pomoću lažnog slovenačkog pasoša na ime Sretko Rožić iz Ljubljane. Tokom suđenja Kragulj je posvedočio da mu je rečeno da će se hala koristiti za recikliranje plastike, te da će u njoj raditi firma iz Slovenije. Mesečna zakupnina hale je iznosila 3.000 KM, a Kragulj je u sudnici Šeranića prepoznao kao čoveka koji mu se predstavio kao Sretko Rožić iz Ljubljane.

Laboratorija u Trnu otkrivena je 15. jula prošle godine u policijskoj akciji "Unikat", kada su optuženi i uhapšeni. Osim droge i oružja policija je tada zaplenila još 30.569 evra i 2.200 franaka.


PRIZNANjE KRIVICE


U PREDMETU "Unikat" ranije je na tri godine i deset meseci zatvora osuđen Nenad Dragišić (31), koji se nagodio s tužilaštvom i sklopio sporazum o priznanju krivice. Zanimljivo je da je i on imao dvostruki identitet, i ličnu kartu Srbije na ime Marko Kecman, koju je izdala PU Sremska Mitrovica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije