Maja Sever Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Hrvatsku čekaju verovatno najneizvesniji izbori dosad, sa time je saglasna i hrvatska novinarka Maja Sever sa kojom smo razgovarali o predstojećim izborima, a Maja je za Nova.rs govorila o tome čemu može da se nada vladajući HDZ, kako izgledaju aktuelne predizborne kampanje, ali i da li je srednji prst Kolinde Grabar Kitarović pravi odgovor na sporne izjave Miroslava Škore o pravu žena na abortus.

Kakva su vaša predviđanja za izbore u nedelju u Hrvatskoj?  Ko ima šanse za pobedu i može li se nadati nečemu većem od relativne pobede? Kako vam se čine šanse HDZ-a?

Novinarski ovo je zaista jako zanimljivo razdoblje, rekla bih možda najneizvesniji izbori u Hrvatskoj uopšte. Činjenica je da slabe dve velike stranke, da istraživanja javnosti predviđaju da će osvojiti podjednak broj mandata, a rastu male stranke i koalicije. Mislim da niko neće osvojiti više od relativne pobede, ali da se zaista ne zna ko će to biti. S tim da je jasno da HDZ ima bolji pregovarački potencijal za nekakvu koaliciju.

Mislite li da je HDZ napravio neke greške u koracima? Imali su dobar razlog da požure na izbore, da iskoriste što je Stožer relativno dobro upravljao krizom i što se ekonomske posledice još ne osećaju previše, ali mislite li da je to bilo ishitreno?

Poslednja tri meseca pokazala su kako se stvari promene i za jedno poslepodne. U prvim danima, pa čak i u prva dva meseca krize, Stožer i Vlada imali su sve konce u rukama, podršku javnosti i zaista se činilo da bi, da tog trena izađu na izbore, bili apsolutni pobednici; jesu li na to računali i  zbog toga požurili sa izborima zaista ne znam, ali sudeći po izjavama predsednika koji u raspravi s premijerom kaže kako je on sugerisao da „ono nije bio najbolji termin za raspuštanje Sabora“ ni u vrhu vlasti nema baš saglasja po tom pitanju. I tako danas u javnom prostoru raspravljamo koliki će broj ljudi biti uskraćen za svoje Ustavom zagarantovano pravo glasanja na izborima. A nadam se da posledice nećemo da zbrajamo danima posle izbora u statistikama Stožera za upravljanje korona-krizom.

Maja Sever Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Da li vam je neki kandidat posebno živpisan? Ko vam se najmanje dopada?

Jako je puno baš živopisnih igrača. Kao novinarka ostavila bih ocene ko mi se ne sviđa za sebe, ali činjenica jeste da ovoga puta zaista građani imaju za koga da glasaju i da nisu prepušteni dvema tradicionalnim strankama, jer glasovi za neku treću opciju neće otići u vetar.

Kako vidite kampanju?

I u ovoj kampanji mnogi govore kako su u fokusu stvari koje su nebitne za građane, da se ne govori o važnim stvarima, ali u kojoj kampanji zaista govorimo o problemima koji su bitni za građana. Nažalost to je uvek tako, ali kada zavirite u programe većine kandidata na izborima videćete da i oni taj deo posla ne shvataju previše ozbiljno. U njihovim predizbornim obećanjima vrti se pet opštih mesta koja uglavnom kasnije ne ostvare, pa idemo ponovo ukrug. Kampanje kandidata se tako dele na one koje imaju bolje vizuale i filmiće, umesto po kvalitetu  i ostvarivosti programa i obećanja.

Priča se da su granice otvorene vrlo smišljeno pred izbore. Mislite li da je tako ili da je to jednostavno pokušaj da se spase od turizma šta se spasti da?

Puno je tu nelogičnosti i mislim da će sve biti jasnije u ponedeljak. Tada ćemo videti hoćemo li naglo pooštriti mere ili je ovo zaista deo procesa otvaranja koji su ucrtali stručnjaci i epidemiolozi.

Maja Sever Foto: HND/ POOL / Daniel KASAP/ dk

Pročitaj i:

Mislite li da će granice posle izbora ponovo biti zatvorene?

Zaista ne znam.

Da li uviđate paralele između nedavno održanih izbora u Srbiji i izbora u Hrvatskoj?

Moram vam iskreno reći da osim par „najatraktivnijih“ tačaka, izbornu kampanju u Srbiju nisam baš pratila. Čini mi se da usled novonastale situacije i novih problema koji su nas zadesili nismo previše obraćali pažnju na stare retorike niti jedni na druge.. Ono što delimo jeste sigurno činjenica da izbore održavamo usred pandemije i da je to odluka podložna brojnim kritikama.

Kako ste shvatili srednji prst Kolinde Grabar Kitarović? Je li to pravi odgovor na sporne izjave Miroslava Škore?

Bilo je dosta problema i trenutaka u kojima je proteklih pet godina moglo i trebalo iskoristiti poziciju i rešavati velike probleme u borbi za prava žena i ravnopravnost, ali potez KGK je ipak dao vidljivost toj temi i smatram da je to važno. Je li to pravi odgovor? Jeste.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar