Stefanović: Pokušaj da se nasiljem i fizičkim obračunom preuzme vlast 1Foto: Foto: FoNet/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljević

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je večeras jasno da se trenutna situacija na ulicama gradova može opisati kao ogoljeno nasilje i pokušaj da se nasiljem, fizičkim obračunom, nasilno preuzme vlast, bez volje naroda i učešća na izborima.

Stefanović je na vanrednoj konferenciji za novinare u 23h povodom demonstracija koji su drugo veče eskalirale, rekao da je policija bila uzdržana dok su ih zasipali kamenicama i bakljama, „izloženi pokušaju linča, osim nasilja da bi neko došao na vlast“.

„Krenuli su u intervenciju kada je nasilje postalo neizdrživo i kada su im životi bili u opasnosti“, rekao je Stefanović i istakao da je policija povratila kontrolu tamo gde je bilo nasilja.

On je rekao da je 10 policajaca povređeno i da su jednom policajcu polomljene obe noge.

„Privešćemo svakoga ko se bude drznuo da fizički ugrozi bilo kog čoveka“, poručio je Stefanović i pozvao pravosudne organe da reaguju da bi ljudi znali da je „pravda dostižna u Srbiji“.

Stefanović: Pokušaj da se nasiljem i fizičkim obračunom preuzme vlast 2

Ministar je dodao da će biti otkriven svako ko je napao policiju i da i pored maski imaju načina da saznaju, te da će se policija potruditi da pribavi dovoljno dokaza da optužbe budu čvrste i da zakon bude brzo sproveden.

On je rekao da niko ne želi da prekomerno reaguje. Stefanović je rekao da su nasilje demonstranata zabeležile mnoge kamere i da su demonstranti 30 minuta bacali suzavac na policiju ispred Skupštine Srbije iz mase, da je policija imala naređenje da ne koristi suzavac i da ga nije koristila tada.

Stefanović je pozvao ljude da se uzdrže nasilja.

On je istakao da bezbednosni aparat posmatra pojave koje pokazuju „element inostranosti“ u organizovanju protesta, da službe imaju dobru ideju i da su na dobrom tragu ko učestvuje u tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari