KARDIOLOG GORAN MILAŠINOVIĆ REIZDAO ROMAN APSINT: Vremeplov kroz 20. vek i priča o dvojici lekara istog imena
Foto: Predrag Mitić

Novo izdanje "Apsinta" Gorana Milašinovića

KARDIOLOG GORAN MILAŠINOVIĆ REIZDAO ROMAN APSINT: Vremeplov kroz 20. vek i priča o dvojici lekara istog imena

Pop kultura -

Deceniju i po od prvog pojavljivanja u knjižarama širom Srbije u prodaji se pojavilo novo izdanje romana "Apsint" Gorana Milašinovića, koji se 2006. godine našao i u najužem izboru za Ninovu nagradu.

Po profesiji kardiolog, profesor Medicinskog fakulteta i direktor Pejsmejker centra u Kliničkom centru Srbije, Milašinović je napisao nekoliko zapaženih romana. "Laguna" je dosad objavila roman "Slučaj Vinča", po kojem Dragan Bjelogrlić snima film "Čuvari formule", i knjigu priča "Lekari".

foto: Sonja Spasić

Svojevrstan roman-vremeplov kroz 20. vek i čitavu srednju Evropu, "Apsint" je priča o dvojici Mihajla Alića, potpuno različitih karaktera. Zajednička im je jedino nesrećna sudbina i neumereno uživanje u zelenkastom likeru od anisa i gorkog pelina - apsintu.

Prvi Mihajlo je Beograđanin, student medicine u Beču, gde je prinudno mobilisan u Veliki rat. Pri napadu austrougarske vojske na Srbiju zarobljen je i odveden u Irig, odakle će neslavno pobeći. Drugi Mihajlo rodom je iz Iriga, srpski vojnik dobrovoljac i ugledni hirurg u Pančevu, gde je nakon rata uhapšen i optužen da je radio kao tajni cenzor za grupu Kundšafter sa zadatkom falsifikovanja ukradenih pisama srpskih vojnika i ratnih zarobljenika.

Falsifikovanim sadržajem adresat bi, naime, bio naveden na otkrivanje obaveštajnih podataka, iz čega se zaključivalo o položajima srpske vojske. Ovaj ugledni lekar je uveren da je do optužbe za izdaju došlo zbog zamene identiteta. - U svim vremenima i izazovima, pa tako i danas, 15 godina nakon prvog izdanja "Apsinta", podeljenost našeg naroda između Istoka i Zapada ostaje kao nezaobilazna tema i pitanje bez odgovora - kaže pisac za "Lagunu".

Kurir.rs/ Foto: Predrag Mitić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track