Stižu nove "nore", "lazari" i "miloši" u Vojsku Srbije

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je pogone fabrike "Borbeni složeni sistemi" u Velikoj Plani, a povod je nedavno potpisan okvirni sporazum za opremanje Vojske Srbije oklopnim borbenim vozilima 8h8 "lazar 3“ i samohodnim top-haubicama 155 mm "nora" B-52 M-15. 

Ministar Vulin je, osim upoznavanja sa stepenom realizacije ugovara za opremanje Vojske Srbije ovim složenim borbenim sistemima, upoznat i sa napretkom na obuci radnika iz novootvorene fabrike za mašinsku obradu metala u sklopu "Borbenih složenih sistema" d. o. o. kod Kuršumlije, na ovladavanju tehnologijama zavarivanja.

Oni će svoja znanja upotrebiti na izradi oklopnih borbenih vozila 8h8 "lazar 3" i 4h4 "miloš". 

Kako je istakao Vulin, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije će uvek i na prvom mestu kupovati ono što proizvede naša odbrambena industrija.

"Ulaganje u domaće znanje, u domaću privredu se uvek vraća, a kada osvojite tehnologiju to niko ne može da vam uzme, onda ste stvarno slobodni i samostalni i ne zavisite ni od koga. Vojska Srbije je obezbedila odgovarajuću količinu 'nora', da obradujem sve naše građane – Ministarstvo odbrane je u skladu sa naređenjima vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića obezbedilo dovoljno novca za drugu tranšu "nora" B-52 155 milimetara", rekao je Vulin.

Naša vojska će nabavkom novih "nora, "miloša", kada uđu u naoružanje Vojske Srbije, sa daljom nabavkom "lazara 3" biti daleko jača nego što je do sada, rekao je ministar odbrane.

"U veoma kratkom vremenskom periodu izaći ćemo pred građane Srbije s novim 'norama', 'milošima' i 'lazarima', koji će ojačati borbenu moć naše vojske, a samim tim omogućiti i obezbediti da Srbija bude slobodna, samostalna zemlja, koja odlučuje sama o sebi. U tome nas neće poremetiti nikakvi besmisleni protesti, u tome nas neće zaustaviti huligani koji pale Skupštinu, niti niko ko misli da treba da odlučuje o Srbiji, a ne da Srbija odlučuje o samoj sebi", poručio je Vulin. 

Pomoćnik ministra za materijalne resurse, Nenad Miloradović, naglasio je da su obišli tok proizvodnje složenih borbenih sistema koji su ugovoreni za potrebe Vojske Srbije. On je podsetio da je prošle godine ugovoren okvirni sporazum sa "Jugoimportom" za proizvodnju samohodnih haubica "nora", kao i okvirni sporazum za proizvodnju borbenih oklopnih vozila "lazar".

"Ove godine ugovorena je druga tranša haubica i videli smo kako napreduje proizvodnja glavnih metalnih pozicija i cevi, koje su suština svakog artiljerskog oruđa. Očekuje se da se i treća tranša ugovori tokom ovog kvartala i time bi se prva faza opremanja Vojske Srbije ovim samohodnim oruđem završila", rekao je Miloradović.

Kada je reč o oklopnom transporteru "lazar", osim okvirnog sporazuma, ove godine je isporučena druga tranša tih vozila.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво