У Србији преминуло 13 особа, заражено још 344 особе

У последња 24 часа у Србији је преминуло 13 особа, а заражено је још 344.
loncar
Фото: Tanjug

На респираторима је 170 особа, највише од почетка епидемије у Србији. Хоспитализовано је 203 пацијента у последња 24 часа, а тестирано је 8.659, укупно од почетка епидемије 507,002. Укупан број преминулих од почетка епидемије је 418. Укупан број активних случајева је 4.574. Ове податке изнео је на  наконференцији за медије у Палати Србије министар здравља Златибор Лончар.

Од почетка епидемије вируса ковид-19 у марту ове године, оболело је укупно 19.983 особа, а проценат смртности је 2,20 одсто.

„У току претходног дана било је 3.225 прегледа у ковид амбулантама само у Београду. Седамдесет здравствених радника је корона позитивно и налази се на болничком лечењу, а њих 500 се налази у изолацији.Сви ови подаци сами за себе говоре колико је озбиљна ситуација и како треба да приступимо овој ситуацији сви заједно. Надам се да ћемо у томе успети“, додао је Лончар.

Попуњеност ковид болница у Београду преко 90 одсто

Златибор Лончар изјавио је да су болнички капацитети у Београду на максимуму, односно да је попуњеност у свим ковид болницама у главном граду преко 90 одсто.

Лончар је навео да ће у току дана Институт за реуматологију почети да ради с додатним капацитетима, преко 100 постеља.

"У току су визите у болницама, као и у Арени, па ћемо видети колико ће данас пацијената моћи да се отпусти, како би нови могли да буду примљени", рекао је Лончар на прес конференцији.

Он је подсетио да се пацијенти из Београда упућују у Смедерево, Пожаревац, Смедеревску Паланку и друге болнице, на шта смо, каже, принуђени како би свако добио адекватну негу.

Златибор Лончар је рекао да, и поред тога што је један број здравствених радника заражен, има их довољно и ниједна цовид болница није остала без медицинског кадра.

„Ако радите са ковид пацијентима и поред коришћења свих мера заштите не може се избећи да и здравствени радници буду заражени“, рекао је Лончар после седнице Кризног штаба и истакао да се о њима свакако води рачуна.

„У овом тренутку могу рећи да немамо проблем, и наставићемо даље да штитимо здравствене раднике. Они су приоритет, јер без њих не би могли водити ову битку", казао је он. 

Они, истиче, пролазе кроз редовно тестирање, прате се и саопштавају тачни подаци и помаже да се што пее опораве.

Лончар је рекао да ни у једном тренутку није био проблем да је иједна установа остала без здравствених радника.

Указао је да је изражена солидарност код здравствених радника, и када неко испадне због заразе, неко други улази на његово место, без питања „зашто он или зашто сада“.

Опасно је медијски процењивати који лек лечи

„Опасно је говорити који лек лечи оболеле од корона вируса, то је клизав терен“, казао је данас министар здравља Златибор Лончар.

Лончару је, наиме, упућено питање да ли је пацијентима који су лечени хлорокином провераван срчани ритам пре давања терапије, те колико међу умрлима има лечених хлорокином.

Министар је узвратио да би требало размислити пре него се постави такво питање:

„Нисам то рекао зато што немате право да поставите питање, већ што се тиме код неких људи уноси много тема за размишљање. Не знате да ли сте питање поставили зато што је део фармацеутске индустрије то хтео", казао је он. 

Замолио је све новинаре да улазе у "игру великих" фармацеутских кућа, те указао да су вести о ефинасности било ког лека углавном медијске, а не медицинске и научне.

Лончар је указао да се сваке две недеље могу читати спектакуларни натписи о неком леку који лечи корону.

„Онда акције тог лека ненормално скачу, и то траје пар недеља, а потом се добије информација да ипак није то прави лек. Замолио бих, због вас, да покушате да не уђете у ту игру. То је озбиљна игра великих. Опасно је говорити који лек лечи, то је клизав терен“, поручио је министар.

Директор Инфективне клинике Горан Стевановић рекао је да је хлорокин само један од лекова који се налази у националном протоколу. 

„За сваки лек предвиђене су индикације и контраиндикације, мере опреза. За сваки од лекова који се тренутно користи постоји читав спектар шта сме и када не сме да се користи. С ходно томе се прилагођава терапија за сваког појединачно“, објаснио је он.

Стевановић је потврдио да има пацијената који добијају хлорокин и додаје да је сигурно да има и пацијената који су добијали тај лек који су умрли.

„Али, сви ти пацијенти који су умрли били су лечени, неки хлорокином, неки другим лековима. Ниједан пацијент није премнуио а да му није дата најбоља могућа терапија коју смо имали“, указао је он. 

Тестирамо све којима је тест неопходан

„Тестирамо више од свих, радимо максимално и трудимо се да тестирамо све људе за које струка каже да је неопходно да се тестирају“, рекао је Златибор Лончар.

"Ту смо крајње објективни и придржавамо се свих правила за која мислимо да треба да дају резултат, да на време препознамо пацијента, да он на време легне у болницу и започне терапију", рекао је Лончар на питање у вези са тестовима, будући да је загушење не само у Београду већ и у целој Србији, те да ли ће по том питању моћи нешто да се уради.

"Извињавам се свима, наш приоритет су људи који имају симптоме и за које треба да се доносе одлуке око терапије и да на време започну лечење. За све друге, што буде слободних капацитета биће на располагању, али здравље и животи људи су нам најважнији", рекао је Лончар.

До сада је, иначе, у Србији укупно тестирано 507.002 грађанина.

Министар је додао да поштује све који из знатижеље или неких других разлога желе да се тестирају, да ће се покушати све да се уради, али понавља да су људи са симптомима приоритет.

Лончар је, као пример, навео да је БиХ у претходном дану тестирала 520 особа, што би, пропорционално броју становника, било као да је Србија тестирала 1.100 људи.

"Видите колико ми тестирамо и колика је то разуика, у хиљадама", рекао је Лончар.

У Браничевском округу један нов случај, у Подунавском пет

ПОЖАРЕВАЦ: У Браничевском округу забележен је један нов случај Kовид 19, док је у Подунавском забележено још пет особа код којих је регистрован вирус корона, саопштила је данас директорка Завода за јавно здравље у Пожаревцу Ана Јовановић.

Када је у питању Браничевски округ, један нови новозаражени регистрован је само у Великом Градишту, док је у Голубцу, Жабарима, Жагубици, Малом Црнићу, Петровцу и Пожаревцу, епидемиолошка ситуација непромењена.

Тако је према последњим резултатима, од почетка епидемије забележено у Великом Градишту девет, Голупцу један, Жабарима три, Жагубици четири, Малом Црнићу пет, Петровцу 20 и Пожаревцу 179 особа код којих је потврђен вирус корона.

У Подунавском округу, епидемиолошка ситуација је промењена у Смедереву и Смедеревској Паланци.

У Смедереву је регистрован један нов случај, па је сада укупно од почетка епидемије у том граду 268 особа са вирусом корона, док је у Смедеревској Паланци забележено четири нова случаја, што значи да је укупно 182 потврђена Kовид 19 случаја.

У Великој Плани је остала непромењена епидемиолошка ситуација, односно од почетка епидемије је регистровано 73 случаја.

(Tanjug)

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести