UGLJANIN RUŠI I CEPA SRBIJU, A OD NJE GODIŠNJE UZIMA I PO 22 MILIONA: Izgubio i politički, i lični, i moralni kompas
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

LICEMER

UGLJANIN RUŠI I CEPA SRBIJU, A OD NJE GODIŠNJE UZIMA I PO 22 MILIONA: Izgubio i politički, i lični, i moralni kompas

Politika -

Lider SDA ne priznaje izbore i odbija da učestvuje na konsultacijama za formiranje vlade, ali će za učešće u novom skupštinskom sazivu mesečno u džep stavljati oko milion dinara državnog novca

Sulejmanu Ugljaninu, lideru Stranke demokratske akcije (SDA), smeta država Srbija i on redovno pljuje i negira sve njene institucije, ali mu veoma odgovara ista ta država kad iz godine u godinu prima milione iz budžeta. I ove godine mu, shodno izbornom rezultatu i zakonu, sleduje oko 14 miliona dinara za troškove izborne kampanje. Za prethodne parlamentarne izbore 2016. SDA je iz budžeta dobila 9,7 miliona dinara.

Prethodne godine Ugljaninova SDA dobila je 11,6 miliona dinara iz republičkog budžeta, ali i iz budžeta četiri lokalne samouprave, pokazuje zvanični finansijski izveštaj SDA, dostavljen Agenciji za borbu protiv korupcije. Pre tri godine ova stranka je uzela čak 22,2 miliona iz javnih prihoda.

Izgubio kompas

Ugljanin je i sad učestvovao na parlamentarnim izborima, osvojio tri poslanička mesta, ali je ponovo pljunuo na državu i odbio da dođe na zakazane konsultacije o formiranju vlade. Iako tvrdi da su izbori neregularni, SDA će i ovoga puta zažmuriti na principijelnost i moral, pa će od države uzeti novu finansijsku injekciju, ovoga puta veću, jer je dobio poslanika više u odnosu na prethodni saziv.

foto: Marina Lopičić

Vladimir Marinković, potpredsednik Skupštine Srbije, kaže za Kurir da će Ugljanin sa svoja tri poslanika u novom skupštinskom sazivu mesečno uzimati 10.000 ili 12.000 evra državnog novca.

- I nastaviće svoje protivustavno delovanje, što govori da je Ugljanin izgubio i politički, i lični, i moralni kompas. On bi trebalo da se prvo dogovori sam sa sobom, jer je očigledno da on poštuje državu i Ustav samo kad sedi u ministarskoj fotelji i ima lični interes. Čim izgubi fotelju, usmerava delovanje na rušenje Srbije. Tužilaštvo već četiri ili pet godina ima materijala da se pozabavi njime - naglašava Marinković.

Priznaje Kosovo

Ugljanin i njegova SDA juče nisu odgovorili na naša pitanja.

Dok je svih ovih godina uredno primao milione iz budžeta, Ugljanin je i preko SDA i preko Bošnjačkog nacionalnog veća, koje je vodio, radio na rušenju Srbije i otcepljenju Sandžaka. Redovno govori o „velikosrpskoj okupaciji Sandžaka“ i traži za tu regiju specijalni status, sa svojom vladom, policijom i vojskom. Za predsednika Srbije lider SDA otvoreno kaže da nije njegov predsednik, a za srpskog vladara Stefana Nemanju govori da je zločinac. Ugljanin redovno komunicira i sarađuje s albanskim liderima i energično lobira za priznanje nezavisnog Kosova.

Poslednji incident Ugljaninove pristalice organizovale su u Novom Pazaru, pa su borbu države protiv epidemije koronavirusa iskoristile da verbalno vređaju i napadnu premijerku Anu Brnabić i ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

JAVNI PRIHODI SDA

  • 2019 - 11.571.886 dinara
  • 2018 - 11.618.351 dinar
  • 2017 -22.252.259 dinara
  • 2016 - 13.239.768 dinara
  • 2015 - 17.647.048 dinara
  • 2014 - 13.792.983 dinara

* Izvor: Agencija za borbu protiv korupcije

Aleksandar Popov

Ako ne priznaje izbore, neka se odrekne poslanika

foto: Media Centar

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam smatra da Ugljanin sa ovakvim stavom treba da se odrekne i mandata koje je osvojio.

- Ako su mu neregularni izbori, zašto je uopšte učestvovao na njima. On odbija da ide na konsultacije o formiranju vlade jer mu ne valjaju izbori, a valjaće mu kad njegovi poslanici treba da sednu u parlament. Kad već govori da ne priznaje izbore, ne treba da prizna ni njihove rezultate i treba da se odrekne poslaničkih mesta - ocenjuje naš sagovornik.

KONSULTACIJE U PREDSEDNIŠTVU

Albanske manjine prve kod Vučića

foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je juče s predstavnicima izborne liste Albanska demokratska alternativa - Ujedinjena dolina i saslušao njihove predloge, zahteve i potrebe. Delegacija albanske manjine je govorila o nameri da se Albanci što više integrišu u institucije države Srbije, kao i o neophodnosti ekonomskog napretka, kako juga Srbije tako i cele države, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

Kako se navodi, predsednik Vučić je rekao da je država spremna da na različite načine pomogne razvoju juga Srbije. Vučić je napomenuo da će ih u narednih 14 dana obavestiti o daljem toku formiranja vlade.

Kurir.rs/ Ivana Kljajić Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track