TURSKA I EGIPAT ZAMENA ZA GRČKU: Ako tražite alternativu za letovanje, ovo je pravi izbor
Foto: Shutterstock

odmor

TURSKA I EGIPAT ZAMENA ZA GRČKU: Ako tražite alternativu za letovanje, ovo je pravi izbor

Društvo -

Pored ovih zemalja, i Albanija zasad sigurno prima naše turiste, dok vlade Bugarske i Španije odlučuju da li da nam uskrate gostoprimstvo

Iako je najveći broj srpskih turista navikao da godišnji odmor provodi na grčkim plažama, zbog aktuelne odluke tamošnjih vlasti da se našim državljanima zabrani ulazak, mnogi od njih već uveliko traže alternativu za letovanje!

Traženi aranžmani

Turska, Egipat i Albanija jedine su zemlje u blizini koje Srbima dozvoljavaju ulaz, dok vlade Bugarske i Španije razmatraju jučerašnju odluku EU da nam udare rampu na putovanja.

Ipak, najpopularnija destinacija u poslednje vreme je, prema rečima Ane Tomašković iz jedne od poznatih turističkih agencija, Turska, a cena paket-aranžmana za Kušadasi u julu ide već od 219 evra po osobi.

foto: Shutterstock

- Reč je o autobuskom prevozu, na bazi deset noćenja s doručkom u hotelu sa dve zvezdice. Hotel sa tri zvezdice košta oko 285 evra, a sa četiri oko 309 evra. Antalijska regija uglavnom uključuje prevoz avionom i tu su naši udarni hoteli, pa je tako cena paket-aranžmana za hotel sa pet zvezdica, ol-inkluziv, za smenu od 17. jula 689 evra po osobi - objašnjava naša sagovornica i dodaje da je Turska otvorena za naše građane od početka jula i da do sada nije bilo nikakvih problema.

Što se Egipta tiče, prvi čarter-let je 19. jula, a najjeftiniji paket-aranžmani kreću se od oko 489 evra za deset dana.

Jeftine destinacije

Pored ovih zemalja, prema rečima Tomaškovićeve, lepa zemlja za letovanje ove godine je i Albanija.

foto: Shutterstock

- Pored toga što ima izlaz na najlepša mora - Jonsko i Jadransko, tamo je sve dosta jeftino. Međutim, ljudima je manje poznata, pa ne postoji veliko interesovanje. Najpopularniji je Drač, gde smeštaj u hotelu sa četiri zvezdice s privatnom plažom košta 52 evra po danu po osobi, ali ima i hotela po ceni od 32 evra - napominje ona i dodaje da se do Albanije može doći sopstvenim prevozom, ali i avionom.

Biljana Račić iz druge agencije kaže da su najlepši hoteli u Turskoj, gde se može letovati i po ceni od oko 420 evra po osobi u hotelu sa tri zvezdice.

- U Egiptu takođe nije potrebno testiranje, a za naše turiste je ukinuto i plaćanje vize, koja je koštala 25 dolara po osobi. Hoteli sa četiri zvezdice koštaju od 450 evra, ol-inkluziv, a oni od pet od 550 do 700 evra. U većini hotela, kao i u Turskoj, deca do 12 godina borave besplatno, za njih se samo, ako su stariji od dve godine, plaća avionska karta - objašnjava naša sagovornica.

KARANTIN U HOTELIMA

Turska i Egipat leče zaražene

Inače, Turska i Egipat, kao što je bilo i u Grčkoj, u slučaju zaraze kovidom 19 našim turistima plaćaju troškove karantinskog smeštaja i lečenja, a u većini hotela ceo jedan sprat je pretvoren u kovid ambulantu. Tu su lekari, kojima se turisti mogu obratiti ukoliko imaju neke simptome, kao i karantin, ukoliko se ispostavi da je neki turista zaražen.

ARANŽMANI ZA 10 DANA PO OSOBI

  • Turska 219-700 evra (s prevozom)
  • Egipat 450-700 evra (s prevozom)
  • Albanija 320-520 evra (bez prevoza)
  • Bugarska 360-600 evra (s prevozom)
  • Španija 900-1.200 evra (s prevozom)

Kurir.rs/ Ružica Kantar Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track