Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/DS

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) biće deo vladajuće većine na republičkom, pokrajinskom i lokalnim nivoima i participiraće u izvršnoj vlasti, izjavio je danas predsednik SVM Ištvan Pastor nakon konsultacija o novoj vladi sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Pastor je pojasnio da SVM želi da učestvuje u izvršnoj vlasti na nivou Republike na nivou državnih sekretara u nekoliko ministarstava, koja, kaže, nisu definisana, ali je načelna spremnost i mogućnost za tako nešto dogovorena i potvrđena.

SVM će, kaže Pastor, učestvovati u izvršnoj vlasti i na pokrajniskom nivou, ali o tome danas, kako je naveo, nije bilo konkretnijeg razgovora. Pastor, prema sadašnjem stanju stvari, očekuje da bude predsednik Skupštine Vojvodine i u naredne četiri godine.

„Razgovarali smo o budućoj saradnji, jer je potvrđena obostrana rešenost da odnos izgrađen u proteklih šest godina nastavimo. Saradnja će se odnositi na republički, pokrajinski i lokalni nivo“, rekao je Pastor.

On je dodao da će o oblicima i načinu zajedničke saradnje biti potpisan koalicioni sporauzm, sa opredeljenjima, ciljevima i projektima, kao i u proteklom mandatu, te da očekuje da se sve konkretizuje u naredne dve nedelje.

„Nešto jače i direktnije učešće želimo da imamo na pokrajinskom i lokalnom nivou, a to ucešće želimo da materijalizujemo u skladu sa mogućnostima, jer nam nije namera da po svaku cenu imamo čoveka u strukturi, već da to bude od interesa za državu i građane“, rekao je Pastor.

On je dodao da će sa predsednikom Vučićem razgovarao o tome pred kakvim izazovima se nalazi zemlja i šta je ono što treba da je u fokusu u predstojećem periodu, kao i o krizi izazvanoj epidemijom Kovida 19, te posledično o ekonomiji, ali i o evropskoj politici i poziciji Srbije.

Na pitanje u vezi sa izborima u Vranju, gde je neočekivano SVM ostvario veoma dobar rezultatat, Pastor je rekao da je njihova savest potpuno čista, a da konkretno pitanje i nije za SVM, te da nije ni bilo predmet razgovora sa predsednikom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar