• 3
 ≫ 

Banke spremne za novi moratorijum, ali očekuju manje interesovanje

 ≫ 

"Ukoliko klijenti žele zastoj u otplati jako je bitno da se ne jave banci, tako se automatski ulazi u zastoj u otplati, a ako se želi redovno plaćanje mesečnih obaveza potrebno je da se klijent javi banci"

  • 3
Dizanje kredita, banka, novac, evri Foto: Shutterstock

Novi moratorijum u otplati kredita ne pravi nikakve probleme finansijskoj stabilnosti banaka u Srbiji i one će moći da ga iznesu bez problema, rekao je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.

On je ocenio da je bankarski sektor likvidan, stabilan, kapitalizovan i dodao da očekuje da će posle svih mera podrške koje su u Srbiji sprovede biti manje klijenata koji će se opredeliti za moratorijum.

Narodna banka Srbije juče je donela odluku o novom dvomesečnom moratorijumu u otplati kredita, a banke će do 31. jula na svojim internet adresama postaviti ponudu za moratorijum.

- Ukoliko klijenti žele zastoj u otplati jako je bitno da se ne jave banci, tako se automatski ulazi u zastoj u otplati, a ako se želi redovno plaćanje mesečnih obaveza potrebno je da se klijent javi banci - rekao je Vasić.

Javljanje je moguće telefonom, popunjavanjem upitnika, poštom, ili lično dolaskom u ekspozituru što je zbog epidemioloških prilika najmanje preporučljivo.

On je ocenio da je poslovanje banaka u prvih šest meseci ove godine različito u odnosu na isti period prošle godine jer je KOVID bitno svima poremetio planove.

BANKE UDRUŽENJE VLADIMIR VASIĆ Foto: Tanjug/Sava Radovanović/Arhivska fotografija

Dodao je da su polugodišnji rezultati banaka dobri zato što su je u poslednjih nekoliko godina bankarski sektor stabilan, visoko likvidan, a došao je do potencijala odnosno rasta kredita, i tako je stvorena baza i rezerva.

- Banke iz tog razloga mogu da istrpe i podnesu, odnosno pruže maksimalnu podršku stabilizaciji finansijskog sistema Srbije - rekao je on.

Od početka KOVID krize bankarski sektor je učestvovao aktivno u više mere NBS i državnoj meri "garantnoj šemi".

- Moratorijum od tri meseca je bankarski sektor podneo i izneo, sada je drugi moratorijum, u međuvremenu imali i garantnu šemu - gde država garantuje za kredite mikro, malim i srednjim preduzećima i do sada je plasirano oko milijardu evra, očekuje se da do kraja godine bude još milijardu evra - kaže on.

U međuvremenu bila je i mera relaksiranja mesečnih obaveza i rata, što je faktički reprogramiranje postojećih obaveza i produženje gotovinskih kredita za dodatnih 24 meseca.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nena

    28. jul 2020 | 13:14

    zovem vec 5 sati na 3 broja i nista.

  • tea

    28. jul 2020 | 13:13

    mozes zvati koloko hoces kao da su gluvi,sami ce oni odluciti.

  • Marija

    30. jul 2020 | 08:26

    Naravno da bankama ovo ne predstavlja problem, pošto pripišu kamatu ostatku duga i naplate je svakako.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>