• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komunalna policija će KONTROLISATI izolaciju i kontakte!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Epidemiolog dr Predrag Kon najavio da kontrola izolacije i praćenje kontakata neće više biti samo pitanje inspekcije!

 Korona virus najnovija vest mere kontrola izolacije i samoizolacije Izvor: Pink

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon gostovao je na Pinku i govorio o zaustavljanju širenja korona virusa u Srbiji.

Član Kriznog štaba rekao je da će se komunalna policija uključiti u kontrolisanje mera samoizolacije i praćenje kontakata, čime se do sada bavila sanitarna inspekcija.

Možda će vas zanimati

"U Beogradu skoro 60 odsto zaraženih ne zna koji je bio kontakt koji je izazvao problem. Ne mogu se ispitivati 'klasteri', oni postoje u radnim kolektivima i uopšte kolektivima," rekao je on.

"Izuzetno je važno u ovoj fazi sprovođenje izolacije kontakata i kućne izolacije onih sa blagim simptomima," rekao je on.

"To je značajno ne zbog kažnjavanja, nego da bi se znalo da kontrola postoji. Moramo uspostaviti sistem kontrole koji neće biti samo inspekcijski, već će uključiti i komunalnu policiju," rekao je on.

"Odmah da napomenem, govorim o nečemu što će biti. U vanrednom stanju smo videli da funkcioniše, a u ovoj situaciji sa neuporedivo većim brojem kontakata, potrebno je adaptirati se novoj situaciji. Stručni deo Kriznog štaba će razgovarati o tome, jer uobičajeni način rada je otežan. Za svaki kontakt je sanitarna pisala rešenje, a u ovom slučaju moraćemo da nađemo postupak koji će to ubrzati i obezbediti da komunalna policija radi svoj posao, i u narednih nedelju dana to očekujemo," rekao je on.

"Po broju onih koji se javljaju u kovid ambulante, po broju pregleda i definicija sumnje, u Beogradu se vidi da je pozitivnost PCR testa postupno spuštena. Jasno je da se smanjuje pozitivnost, bila je negde i do 80 odsto, a sada je oko 20-30. Sada je više kontrolnih pregleda, virus se smanjuje u cirkulaciji što je dobra vest," rekao je on.

"Beograd nikada nije imao najveći broj aktivno obolelih po broju stanovnika, to je bilo recimo Kraljevo, ali bez obzira, ogroman je grad i mogućnost incidenata je ogromna. Događaji, okupljanja koja bi pokrenula ubrzano prenošenje, doveli su do toga da je neprekidno potencijalno mesto prenošenja," rekao je on.

Trenutno su potencijalna žarišta Bujanovac i Pčinjski okrug, a Kon podvlači kontrolu sprovođenja samoizolacije i praćenje kontakata kao put koji je urodio plodom u suzbijanju širenja virusa.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere - držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Хахахха

Сва срећа па се њих сви плаше...

GOVORI ŠICER

Nemoj slučajno da se pozabave čistoćom i komunalnim redom. Kod mene u kraju juče sam primetio da su čitači očistili jedan potez posle mesec dana. A taj potez je u programu za svakodnevno čišćenje...

Goran

I polne kontakte?

special image