Foto: Printscreen/Twitter/Marko Milačić/@markodmilacic

Auto-litije povodom 807 godina Eparhije Budimljansko-nikšićke, održane su u Beranama i Podgorici.

Kolona od oko 600 automobila krenula je sa beranskog aerodroma, prolazeći pored manastira Đurđevi Stupovi i nastavila ulicama grada uz zastave, sirene i muziku, i uz poruku „Ne damo svetinje“, preneo je In4s.

Taj portal navodi da je svečana auto-litija održana i na ulicama glavnog grada Crne Gore.

Eparhiju Budimljansku osnovao je Sveti Sava 1220. godine.

Stotine automobila, nakon auto-litije gradskim ulicama, okupilo se večeras kod manastira Đurđevi stupovi u Beranama u znak obeležavanja Dana eparhije budimljansko nikšićke i 807 godina od izgradnje ovog manastira.

Ranije danas molitvom i lomljenjem slavskog kolača Episkopija budimljansko-nikšićka, proslavila je praznik Svete Marije Magdaline – Blage Marije, slave ove eparhije.

Foto:E-Stock/Petar Jovanović

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije sa sveštenstvom služio je Svetu Arhijerejsku liturgiju u katedralnom manastiru Eparhije – Đurđevim Stupovima.

Joanikije je kazao da ovdašnji narod obnavlja svetinje.

„Tada se naš narod sabrao oko svojih sveštenika, oko svetinja i zato je nastala velika obnova. Nadamo se da to nije bila samo obnova u građevinskom smislu. Preko 65 crkava novih je započeto, većina njih su završene i osveštane. Ne treba se hvaliti, ali treba da znamo šta se učinilo. Preko 30 starih svetinja je obnovljeno ili započeto da se obnavlja, većina njih iz temelja. Mnogo je važnije da se duhovno obnovimo i objedinimo oko Hrista, Duhom Božjim da se obnavljamo, Božjom istinom, ljubavlju i pravdom. To je započelo i, hvala Bogu, vidimo veliku odanost našeg naroda svojim svetinjama i veri, a to znači svojim precima i svojim potomcima“, kazao je vladika Janikije.

On se osvrnuo i na aktuelnu situaciju u vezi Zakona o slobodi veroipovijesti rekavši da crkva i vera moraju biti slobodne.

„Daće Bog da prođu iskušenja koja trpimo danas, vi ste svi svedoci i svi ste se borili da se sačuvaju Svetinje, da se ne dira u njihov identitet, da se ne porobljavaju naše svetinje, jer su posvećene Bogu i moraju biti slobodne. I vera mora biti slobodna. I Crkva mora biti slobodna. Jedino kada je slobodna vera to je prava vera, a vera ima slobodu u Hristu i kad je u ropstvu“, dodao je on.

Vladika Joanikije pozvao je na pomirenje i život u slozi.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram