RIM – U poslednjih mesec dana ime italijanske ministarkee obrazovanja Lucije Azolina, bilo je 16 hiljada puta pomenuto u debatama na drustvenim mrezama, a njena odluka da od septembra u skolama umesto tradicionalnih klupa za dvoje, budu uvedene klupe za jedno i to sa tockicima (da bi se olaksalo drzanje distance) je ubedljivo najkomentarisanaija njena izjava.

Hoce li nova skolska godina poceti 14 septembra kako najavljuje ministrica Lucija Azolina, kako ce se provoditi mere zastite, hoce li biti dovoljno nastavnika i iznad svega hoce li deca ici u skolu ili ce od kuce uciti. su vruca tema italijnsakog leta, koja svakodnevno animira roditelje, nastavnike, ucenike.

Prema anketama i reagovanjima izgleda da niko nije zadovoljan, a u jednom trenutku ministarka Azolina je bila toliko revoltirana napadima i primedbama da je javno rekla “kako je napadaju zato sto je zena” Predlogom da se uvedu klupe sa tockicima, za jednu osobu, nisu zadovoljni ni profesore ni sindikati. Oko 18 odsto profesora je “ljuto zbog te odluke”, a 43 odsto analiziranih reagovalo je komenatarom “nezadovoljni”.

Sindikati su vec ranije kada je namera prvi put objavljena, rekli da su protiv toga da se novac, oko 3 milijarde evra, trosi na nove stolove sa tockicima, umesto da se taj novac iskoristi za ono sto vec godinama treba obnoviti ili poptraviti u skolama.

“Skolske klupe se mogu pomeriti rukom, kao i uvek do sada. Meni se cini da nekome, ko planira da baci javni novac na ove budalastine, fale tockici u mozgu” komenar je menadzera jedne međunarodne firme, a jedan ucesnik tviter diskusije na ovu temu je podsetio : “tri milijarde eura za nove klupe, a onda nam u skolama fali WC papir”, sto je tacno i na to su ranije ukazivali profesori.

U diskusiju se ukljucio i cuveni arhitekta svetskog glasa Renzo Piano koji je predlozio da se izrada skolskih klupa poveri stolarima kojih ima 10 hiljada u Italiji.

”Dacenmo psoao zantaljijama koji su u krizi, a proizvod moze biti kvalitetniji i dugotrajniji od klupa naopravljenih od plastike i metala”, tvrdi poznati arhitekta.

Obrazovanje i skola, vruca italijanska tema koja se sve vise zagrejava sto se vise priblizavamo datumu pocetka nove skolske godine, za sada fiksiranom za 14 Septembar.

Ali, mnogi ucesnici debate, ne samo na drustvenim mrezama vec i politi cari, udruzenja roditelja, i sindikati nastavnog osoblja su skepticni, i brojni predviđaju da se u skole nece vratiti pre naredne godine.

indeksonline.rs/Tanjug