Letovanje u Albaniji
Foto: Bruno Morandi / robertharding / Profimedia

Kako je najbezbednije stići do albanskog primorja? Koji su sve dokumenti potrebni Srbima? A zašto bi neko uopšte išao tamo na letovanje? To su samo neka od pitanja s kojima se srpski turisti suočavaju željni mora, a nepoželjni na gotovo svim drugim destinacijama na kojima su navikli da letuju.

Letovanje u Albaniji se u aktuelnoj sezoni i aktuelnoj situaciji nametnulo kao posebno atraktivna opcija, ali u toj narasloj popularnosti ove destinacije kod mnogih je iskrsla gomila pitanja od kojih zavisi da li će se upustiti u tu avanturu ili ne. Pa, evo odgovora na najčešća.

Zašto bi neko iz Srbije uopšte želeo da ide u Albaniju na more?

Za početak, zato što su nam zbog celog haosa s pandemijom zatvorene granice Crne Gore i Grčke, u Hrvatskoj je obavezan 14-dnevni karantin, za Bugarsku je neophodan negativan PCR test ne stariji od 72 sata… A u Albaniju možemo bez problema. Osim toga, albansko primorje trenutno se smatra pravom „evropskom egzotikom“, sa čistim i prostranim plažama, tirkiznim morem, netaknutom prirodom, kao i cene koje su i do 50 odsto niže u odnosu na Hrvatsku, Crnu Goru ili Grčku.

Pročitajte još:

Koji je najbolji i najbrži put do Albanije?

Trenutno je usled pandemije koronavirusa i zatvaranja granica pojedinih zemalja regiona za državljane Srbije, do Albanije moguće doći isključivo preko Kosova. Postoji mogućnost tranzita kroz Severnu Makedoniju, ali je zbog maksimalnog trajanja tranzita u trajanju od tri sata i procedura koje je neophodno ispuniti, putovanje preko Kosova jednostavnije i kraće.

Koji sve dokumenti su potrebni za putovanje preko Kosova?

Na Kosovo građani sa državljanstvom Srbije trenutno mogu da uđu isključivo uz ličnu kartu. Pasoši na prelazima sa Kosovom nisu od značaja i gotovo je izvesno da će vas službenici kosovske policije vratiti sa prelaza jer Kosovo pasoše Srbije ne priznaje, što je uvedeno kao mera reciprociteta zbog nepriznavanja isprava Kosova od strane Srbije. Ukoliko putujete sa decom, važno je da znate da je za prelaz na Kosovo neophodno na uvid predati izvod iz matične knjige rođenih sa fotografijom deteta. Ovaj dokument ne sme biti stariji od godinu dana. Što se tiče granice sa Albanijom, tu vam je neophodan pasoš. Takođe, ako idete kolima, za ulazak u Albaniju neophodan je zeleni karton, dok međunarodna vozačka dozvola nije potrebna.

Može li se autobusom i kako?

Direktnih autobuskih linija od Beograda ili Novog Sada do bilo kog grada u Albaniji nema, tako da je potrebno otputovati prvo do Prištine, odakle idu autobusi za gotovo sve veće gradove Albanije. Putovanje od Beograda do Prištine traje oko 6 sati autobusom, a cena povratne karte od Beograda je između 20 i 30 evra, zavisno od prevoznika. Cena povratne autobuske karte od Prištine do gradova albanskog primorja je 15-20 evra. Imajte na umu da je na autobuskoj stanici u Prištini, kao i u najvećem delu gradova na Kosovu, moguće plaćanje isključivo u evrima.

Pročitajte još:

Da li je tamo bezbedno za Srbe?

Da, bezbedno je, piše portal Albanija.rs. Više hiljada naših građana samo ove godine letovalo je u Albaniji i vratilo se sa izuzetno pozitivnim utiscima. Nijedan incident nije zabeležen, a turisti se vraćaju s pozitivnim utiscima o prijatnim i pristojnim domaćinima.

Koje su cene smeštaja?

U hotelima je all inclusive oko 65 evra po osobi na dan, ali privatni smeštaj može da se nađe i za 15 evra po noćenju. Preko bookinga se mogu iznajmiti i čitavi stanovi po cenama od 200 do 400 evra za 10 noćenja. Turisti koji dele iskustva i informacije na Facebook stranici posvećenoj letovanju u Albaniji kažu da se jeftinije može naći smeštaj na licu mesta, a i da su domaćini otvoreni za cenkanje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare