Vesti

0

Tribina: Napad na studenta i aktivistu Milana Vujića posledica nasilja koje indukuje vlast

Autor: IG

Izvor: Beta

Tribina: Napad na studenta i aktivistu Milana Vujića posledica nasilja koje indukuje vlast

Izvor: Foto: PrntScr / You Tube


Politikolog Čedomir Čupić je na tribini preko puta zgrade suda i tužilaštva u Novom Sadu rekao da je sada vreme da sudije i tužioci "dignu svoj glas i posao obave efikasno" i dodao da je to apel, a ne pritisak na tužilaštvo i sud.

Rekao je da je istorijsko iskustvo pokazalo da kada se ne reaguje na fizičko nasilje vremenom svi postanu njegove žrtve, jer se ono, u slučaju da ga sprovodi vlast, pretvara u torturu, a ukoliko ga sprovode neke druge grupe, prelazi u terorizam, gde onda više niko nije pošteđen.

Ocenio je da je, u slučaju napada na Milana Vujića, na delu političku ostrašćenost koja je mogla tragično da se završi.

"Ovo treba tretirati kao pokušaj ubistva i to sa predumišljajem, jer je inspirisano političkim i ideološkim razlozima i podsticajima", ocenio je Čupić i optužio vlast da je ta koja je "raširila strahove, strepnje i paniku kroz verbalnu torturu koju građani svakodnevno trpe".

Generator svega toga je, kazao je Čupić, predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji "podstiče sve oblike nasilja u Srbiji, jer je preuzeo sve u svoje ruke".

"Zašto nije došao u Novi Sad? Zašto nije posetio Milana Vujića i njegovu porodicu? On bi trebalo da bude predsednik svih, zašto nije došao ovde pred građanima i pred Milanom da se izvini i da kaže da će zaustaviti to? Neće, zato što stoji iza toga", kazao je Čupić.

Član Predsedništva Stranke slobode i pravde Brajan Brković podsetio je da je u Novom Sadu, "u Evropskoj prestonici kulture", u prethodnih godinu dana pretučeno četvoro aktivista koji pripadaju različitim organizacijama, a kojima je zajednička borba protiv vladajućeg režima.

"To je posledica sveopšte agresija koja ključa. Imamo dva izbora: ili ćemo svi nastaviti šta mislimo da radimo, da odbrojavamo, da se skupljamo narednih godinu i po dana kada svako od nas dobije batine ili neko zastrašivanje, ili možemo da razmišljamo o tome kako da se udružimo u jedan širi front, jer ove stvari se više ne tiču dnevne politike, već zdravog razuma. Ako pristanemo da budemo žrtva agresije, onda smo mi saučesnici toga što se nad nama radi", rekao je Brković.

Aktivistkinja za ljudska prava Marija Srdić ocenila je da društvo u proteklom periodu nije uradilo dovoljno da se izbegne "poplava mržnje i zla" u Srbiji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR